Minilex - Lakipuhelin

Avoliitton merkitys?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitto tarkoittaa juridisesti vahvistamatonta kahden ihmisen avioliitonomaista suhdetta. Avoliitossa avopuolisot asuvat yhdessä. Avoliittoa sääntelee laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta (avoliittolaki). Sillä suojataan parisuhdetta pääasiassa tilanteessa, jolloin se purkautuu.  Avopuolisoilla tarkoitetaan tässä laissa yhteistaloudessa asuvia parisuhteen osapuolia, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Avopuolisoksi ei kuitenkaan katsota sellaista henkilöä, joka on avioliitossa. Tämän lain säännöksistä voidaan kuitenkin sopimuksella poiketa. Laki keskittyy nimenomaan yhteistalouden purkamiseen. Tällöin lain lähtökohtana on, että kumpikin avopuoliso pitää oman omaisuutensa avoliiton aikana sekä sen jälkeen, joten kyseessä on erityisesti omaisuuden erottelu. Tällöin omaisuus jaetaan niin sanotun nimiperiaatteen mukaan, eli sille kumman nimiin omaisuus on kirjattu. Mikäli ei kyetä näyttämään, että jokin omaisuuserä olisi jommankumman tai yhteinen, se katsotaan yhteiseksi. Avopuolisoilla on oikeus hakea pesänjakajaa ja sopimus tämän oikeuden epäämisestä on pätemätön.

Avopuolisolla on lisäksi oikeus hyvitykseen, jos hän on yhteistalouden hyväksi antamallaan panoksella auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan tai säilyttämään tämän omaisuutta siten, että yhteistalouden purkaminen yksinomaan omistussuhteiden perusteella johtaisi perusteettoman edun saamiseen toisen kustannuksella. Avoliittolailla suojataan nimenomaan heikompaa osapuolta ja estetään kohtuuttomien tilanteiden syntyminen. Enemmän tietoa avoliiton päättymisen seurauksista saa perheoikeuteen erikoistuneelta juristilta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]