Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja isyysolettama

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitossa on voimassa isyysolettama. Aviomies oletetaan siis avioliiton aikana syntyneen lapsen isäksi. Olettama voi olla väärä, mutta sitä sovelletaan, vaikka sen mukainen isyys ei vastaisi biologista totuutta.

Virheelliseen olettamaan perustuva isyys voidaan kuitenkin lähtökohtaisesti kumota. Isyyden kumoaminen ei kuitenkaan ole mahdollista silloin, jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon tuloksena ja aviomies oli antanut suostumuksensa hedelmöityshoidon antamiseen. Isyys voidaan kumota Digi- ja väestötietoviraston päätöksellä tai kanteen perusteella tuomioistuimessa. Isyyden kumoamista koskeva kanne on pantava vireille kahden vuoden kuluessa lapsen syntymästä. Jos miehen isyys on vahvistettu tunnustamisen perusteella, on kanne pantava vireille kahden vuoden kuluessa siitä, kun isyys on vahvistettu. Kanteen voi panna vireille äiti, aviomies sekä mies, joka katsoo olevansa äidin avioliiton aikana syntyneen lapsen isä.

Isyysolettaman ydinalueeseen kuuluvat ne tapaukset, joissa lapsi syntyy avioliiton aikana. Avioliitto voi kuitenkin purkautua ennen lapsen syntymää avioeron tai toisen puolison kuoleman johdosta. Nämä tilanteet vaikuttavat eri tavalla isyysolettaman soveltumiseen.

Avioliitto voi purkautua ensinnäkin avioeron johdosta. Jos lapsi syntyy avioliiton purkautumisen jälkeen, ei isyysolettamaa sovelleta, eli lapsi katsotaan avioliiton ulkopuolella syntyneeksi. Tällöin entisen aviomiehen on siis tunnustettava lapsen isyys. Jos kuitenkin äiti solmii uuden avioliiton ennen lapsen syntymää, katsotaan uusi aviomies lapsen isäksi isyysolettaman perusteella.

Jos taas avioliitto on aviomiehen kuoleman vuoksi purkautunut ennen lapsen syntymää, aviomies on lapsen isä, jos lapsi on syntynyt sellaiseen aikaan, että lapsi on voinut tulla siitetyksi ennen aviomiehen kuolemaa. Jos äiti on kuitenkin ennen lapsen syntymää solminut uuden avioliiton, pidetään uutta aviomiestä isänä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]