Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja isyyden tunnustaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitossa syntyneen lapsen isyys on erikseen tunnustettava, jotta avopuolisoa pidetään oikeudellisesti katsottuna lapsen isänä. Isyyden tunnustamisesta säädetään isyyslaissa. Jos lapsen vanhemmat eivät ole naimisissa, on isyys erikseen tunnustettava. Miehen, joka saa lapsen avopuolisonsa kanssa, on tunnustettava isyys, vaikka olisikin täysin selvää, että hän on lapsen isä. Avoliitossa syntyneen lapsen isyyden tunnustamiseen sovelletaan samoja säännöksiä, kuin muihinkin avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten isyyteen. Suurin osa avioliiton ulkopuolella syntyneistä lapsista syntyykin avoliitossa eläviin perheisiin.

Isyyden voi nykyisin tunnustaa jo raskausvaiheessa äitiysneuvolassa. Äitiysneuvolassa tapahtuva tunnustaminen on tehtävä henkilökohtaisesti ja se edellyttää lapsen äidin suostumusta sekä läsnäoloa.  Toinen vaihtoehto on tunnustaa isyys lapsen syntymän jälkeen kotikunnan lastenvalvojan luona.

Jos vanhemmuus on tunnustettu ennen lapsen syntymää, myös tunnustajasta tulee lapsen huoltaja, kun vanhemmuus on vahvistettu. Vanhemmat voivat myös tehdä sopimuksen lapsen huollosta. Sopimuksessa voidaan esimerkiksi sopia, että lapsen huolto uskotaan molemmille vanhemmille yhteisesti tai vain toiselle vanhemmalle. 

Isyyden tunnustamisen jälkeen isyys on vielä vahvistettava. Isyyden vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto tai tuomioistuin. Jos isyyttä ei tunnusteta, on lapsi virallisesti isätön ja äiti yksin vastuussa muun muassa lapsen elatuksesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avoliitossa lapsen isyys on erikseen tunnustettava.

-Tunnustamisen voi tehdä äitiysneuvolassa ennen lapsen syntymää tai lapsen syntymän jälkeen lastevalvojan luona.

Varoitukset

-Jos lapsen isyyttä ei tunnusteta, on lapsi oikeudellisesti katsottuna isätön ja äiti vastaa yksin muun muassa lapsen elatuksesta ja huoltajuudesta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]