Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja yhteinen talo

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos avopuolisot omistavat talon yhdessä, tärkeitä tilannetta säänteleviä lakeja ovat yhteisomistuslaki eli laki eräistä yhteisomistussuhteista sekä avoliittolaki eli laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta. Tässä artikkelissa käsitellään niitä edellytyksiä, joilla talo katsotaan yhteisesti omistetuksi, sekä asunnon myymistä koskevaa lainsäädäntöä tilanteessa, jossa avoliitto purkautuu eron tai kuoleman vuoksi.

Milloin talo on yhteinen?

On mahdollista, että kiinteistö tai asunto-osake hankitaan vain toisen nimiin, mutta kuitenkin niin, että molemmat osallistuvat sen maksamiseen. Lainakin saattaa olla yhteinen. Tällaisissa tapauksissa on kuitenkin mahdollista, että omistajaksi katsotaan yksin se puoliso, jonka nimissä talo on. Tämä johtuu siitä, että omaisuuden omistajana pidetään aina lähtökohtaisesti sitä, joka on saannon (esim. kaupan) perusteella omaisuuden hankkinut tai saanut (ks. esim. KKO:2010:57). Jos myöhemmin tulee erimielisyyttä siitä, onko talo todellisuudessa yhteinen, osapuolten tarkoitusta kaupantekohetkellä joudutaan ratkomaan viime kädessä tuomioistuimessa. Tämän takia on ensiarvoisen tärkeää, että puolisot kirjaavat selkeästi ylös, miten he haluavat talon omistuksen keskenään jakaa. Näin vältytään myöhemmiltä riitaisuuksilta.

Miten toimitaan avoliiton purkauduttua?

Jos avoliitto purkautuu eron tai kuoleman johdosta, talon myymisestä saattaa tulla erimielisyyksiä, jos vain toinen osapuoli haluaa myydä talon. Tällöin talon myyminen tapahtuu hieman eri tavalla riippuen siitä, soveltuuko avoliittolaki kyseiseen parisuhteeseen. Avoliittolaki soveltuu, jos parisuhteen osapuolet ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai heillä on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Jos nämä edellytykset täyttyvät, avopuoliso tai kuolleen avopuolison perillinen voi riitaisissa tilanteissa hakea käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä omaisuuden erottelua varten. Tällöin pesänjakaja voi hakea tuomioistuimelta myyntilupaa, jos erottelua ei muuten saada toimitettua.

Jos avoliittolaki ei sovellu, sovelletaan yhteisomistuslakia. Lain mukaan tuomioistuin voi yhteisomistajan vaatimuksesta määrätä esineen myytäväksi yhteisomistussuhteen purkamista varten. Tarvittaessa tuomioistuin voi myös määrätä uskotun miehen huolehtimaan esineen myynnistä ja kauppahinnan jakamisesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]