- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Avoliitto ei oikeuta ottamaan puolison nimeä, joten vanhemmilla ei voi lapsen syntyessä olla samaa sukunimeä. Jos vanhemmilla on lapsen syntyessä sama sukunimi, lapsi saa vanhempien sukunimen. Avoliitossa tämä ei kuitenkaan tule kysymykseen, sillä avoliitossa elävillä vanhemmilla on eri sukunimet. Jos vanhemmilla ei ole samaa sukunimeä, lapsi saa sen vanhemman sukunimen, jonka vanhemmat ilmoittavat. Jos avopuolisot eivät pääse asiassa yksimielisyyteen, lapsi saa äidin sukunimen. Valinnanvapautta ei kuitenkaan ole, jos avopuolisoilla on jo ennestään yhteinen alaikäinen lapsi. Silloin lapsi saa automaattisesti saman sukunimen kuin sisaruksellaan. Ei siis ole mahdollista, että samojen vanhempien lapsilla on eri sukunimet. Ottolapsi rinnastetaan biologiseen lapseen, eli sukunimeä koskevissa asioissa ottolasta koskevat samat säännöt kuin biologistakin lasta.
Avoliitossa syntyneen lapsen isyys tulee erikseen tunnustaa ja vahvistaa. Jos sitä ei ole tehty, lapsella ei virallisesti ole isää, eikä hän myöskään voi saada isän sukunimeä. Lapsi saa silloin äidin sukunimen. Jos isyys vahvistetaan myöhemmin ja avopari haluaa lapselle isän sukunimen, on nimi mahdollista muuttaa. Sukunimen muuttaminen on mahdollista tehdä vain kerran.
Jos avopari menee naimisiin ja ottavat yhteisen sukunimen, voivat he sopia myös heidän yhteisen lapsen sukunimen muuttamisesta niin, että lapsi saa saman sukunimen kuin vanhemmillaan. Jos taas toinen vanhemmista menee naimisiin uuden puolison kanssa, voidaan lapsen nimi muuttaa avioparin sukunimeksi, jos lapsen huoltajilta saadaan tähän suostumus. Yli 12-vuotiaan lapsen nimeä ei voida muuttaa ilman tämän suostumusta.
Lapsen sukunimi tulee ilmoittaa väestötietojärjestelmään kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Ilmoituksen voi tehdä Digi- ja väestötietovirastoon tai sille evankelis-luterilaisen kirkon tai ortodoksisen kirkkokunnan seurakunnalle, jonka jäsen lapsi on.
Sukunimeen liittyvissä kysymyksissä saat lisätietoa lakimiehiltämme.
-Avoliitossa lapsen sukunimeksi on valittava jommankumman vanhemman sukunimi.
-Jos avoparilla on jo yhteisiä lapsia, saa myöhemmin syntyvät lapset saman sukunimen kuin ensimmäinen lapsi.
-Jos isyyttä ei ole tunnustettu eikä vahvistettu, ei lapsi voi saada isän sukunimeä.
-Jos vanhemmat eivät pääse yksimielisyyteen lapsen sukunimeä koskevassa asiassa, saa lapsi sukunimekseen äidin sukunimen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.