Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ei anna samoja oikeuksia kuin avioliitto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitolla tarkoitetaan tilannetta, jossa kaksi henkilöä asuvat vakituisesti yhdessä. Avoliiton muistuttaessa monin tavoin avioliittoa siitä on käytetty usein nimitystä ”avioliiton omaisissa olosuhteissa eläminen”. Avoliiton synonyymeina esiintyvät myös sanat asuinliitto ja avosuhde.

Avoliitto on Suomessa yhä yleisempi ja suositumpi yhteiselon muoto ja se onkin vankistanut asemaansa avioliiton rinnalla yhä enenevissä määrin. Tavallista on sekin, että ennen avioliittoa puolisot elävät ensin avoliitossa. Avoliitosta on nykypäivänä jonkin verran sääntelyä. Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta soveltuu tietyissä tilanteissa avopuolisoiden erotilanteeseen. Kyseisellä lailla säännellään vain sellaisten avopuolisoiden erotilannetta, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Lisäksi on olemassa lainsäädäntöä koskien sosiaalietuuksia ja esimerkiksi verotusta, jotka saattavat säännellä avopuolisoiden asemaa tietyissä tilanteissa. 

Avoliitoissa elävät saattavat luulla, että avoliitolla voisi olla esimerkiksi samat oikeusvaikutukset kuin avioliitolla. Näin ei kuitenkaan ole, vaan avoliitto on vailla mainittavia oikeudellisia vaikutuksia. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]