Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ei anna samoja oikeuksia kuin avioliitto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitolla tarkoitetaan tilannetta, jossa kaksi henkilöä asuvat vakituisesti yhdessä. Avoliiton muistuttaessa monin tavoin avioliittoa siitä on käytetty usein nimitystä ”avioliiton omaisissa olosuhteissa eläminen”. Avoliiton synonyymeina esiintyvät myös sanat asuinliitto ja avosuhde.

Avoliitto on Suomessa yhä yleisempi ja suositumpi yhteiselon muoto ja se onkin vankistanut asemaansa avioliiton rinnalla yhä enenevissä määrin. Tavallista on sekin, että ennen avioliittoa puolisot elävät ensin avoliitossa. Avoliitosta on nykypäivänä jonkin verran sääntelyä. Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta soveltuu tietyissä tilanteissa avopuolisoiden erotilanteeseen. Kyseisellä lailla säännellään vain sellaisten avopuolisoiden erotilannetta, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Lisäksi on olemassa lainsäädäntöä koskien sosiaalietuuksia ja esimerkiksi verotusta, jotka saattavat säännellä avopuolisoiden asemaa tietyissä tilanteissa. 

Avoliitoissa elävät saattavat luulla, että avoliitolla voisi olla esimerkiksi samat oikeusvaikutukset kuin avioliitolla. Näin ei kuitenkaan ole, vaan avoliitto on vailla mainittavia oikeudellisia vaikutuksia. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa