Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ihmisoikeutena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ihmisoikeudet ovat oikeuksia, joilla pyritään takaamaan jokaiselle ihmiselle ihmisarvoinen elämä. Ihmisoikeudet on turvattu kansainvälisillä ihmisoikeussopimuksilla kuten Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuksien yleismaailmallisella julistuksella. Avioliitto on yksi niistä ihmisoikeuksista, joita ihmisoikeussopimuksilla turvataan. YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen mukaan perhe on yksi yhteiskunnan perustavista ja luonnollisista ydinosista, ja siksi sillä on oikeus valtion ja yhteiskunnan antamaan suojaan.

Täysi-ikäisillä eli kahdeksantoista vuotta täyttäneillä miehillä ja naisilla on julistuksen mukaan oikeus solmia avioliitto aviopuolison rotuun, kansalaisuuteen ja uskontoon katsomatta. Avioliittoon solmimisen lisäksi aviopuolisoilla on yhtäläiset oikeudet avioliiton aikana sekä avioliiton purkamisen jälkeen. Tällä pyritään turvaamaan aviopuolisoiden yhtäläinen oikeudellinen asema avioliitossa.

Ketään ei pakoteta avioliittoon ilman vapaata tahtoa ja täydellistä suostumusta. Molemmilta aviopuolisoilta tulee saada vapaaehtoisesti annettu suostumus avioliittoon, jotta avioliitto voidaan solmia laillisesti. Suostumus tulee ilmoittaa henkilökohtaisesti vihkimiseen oikeutetun viranomaisen sekä laissa vaadittujen todistajien ollessa läsnä. 

Suomessa avioliitto on solmittava vihkimisellä. Sitä ennen on selvitettävä, ettei avioliitolle ole avioliittoa estäviä tekijöitä eli avioliiton esteitä. Esimerkiksi alle kahdeksantoistavuotias ei voi solmia avioliittoa. Naimisiin ei voi myöskään mennä, mikäli edellinen avioliitto on yhä voimassa. 

Nykyään Suomessa rekisteröidyssä parisuhteessa olevat osapuolet voivat muuttaa rekisteröidyn parisuhteensa avioliitoksi. Tämä tapahtuu rekisteröityneessä parisuhteessa olevien henkilöiden yhteisellä ilmoituksella Digi- ja väestötietovirastoon. Ilmoituksen saamisen jälkeen rekisteröity parisuhde jatkuu avioliittona.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]