Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja ulosotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton solmineet puolisot ovat avio-oikeuden nojalla oikeutettuja toisen puolison omaisuuteen. Avio-oikeus realisoituu käytännössä vasta omaisuuden osituksessa, toisen osapuolen kuoltua tai avioeron sattuessa. Aviopuolisot eivät kuitenkaan ole vastuussa toistensa tekemistä veloista avioliiton aikana eikä myöskään avioliiton jälkeen. Velat noudattavat nimiperiaatetta, jonka mukaan velasta vastaa lähtökohtaisesti se, jonka nimissä velka on. Ulosotto ei yllä velattoman puolison omaisuuteen asti, vaan velallinen on vastuussa  veloistaan koko omaisuudellaan, eikä hänen perhesuhteensa juurikaan vaikuta velan maksuun. Velkojen erillisyyden vuoksi velattomalle puolisolle on annettu oikeus poistaa avio-oikeus toisen omaisuuteen, jos toisen puolison omaisuus on luovutettu konkurssiin.

Muutakaan velkaa ei voi ulosmitata velallisen puolison omaisuudesta. Aviopuolisot saattavat kuitenkin ottaa yhteistä velkaa muun muassa yhteistä kiinteistöä varten. Tällaisissa tilanteissa osapuolet vastaavat velasta yhteisvastuullisesti, eli molemmat vastaavat tarvittaessa myös puolisonsa velkaosuudesta. Velallisen velkoja ei kuitenkaan ulosmitata täysimääräisesti, vaan lakiin on perheen toimeentulon turvaamiseksi otettu säännös suojaosuudesta. Suojaosuuden määrässä huomioidaan velallisen elatuksen varassa oleva puoliso ja velallisen omat ja puolison lapset.

Lisää tietoa avioliitosta ja ulosottoasioista voi kysyä lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]