Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja asumistuki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitossa seurustelukumppanit elävät keskenään yhteisessä taloudessa avioliitonomaisissa olosuhteissa, mutta he eivät ole naimisissa keskenään. Asumistuki puolestaan on Kelan maksama etuus. Asumistuessa voi olla kysymys yleisestä asumistuesta, eläkkeensaajan asumistuesta, sotilasavustuksen asumisavustuksesta taikka opiskelijan asumislisästä. Yleisin näistä tuista on yleinen asumistuki, jota maksetaan pienituloisten ruokakuntien asumismenojen helpottamista varten. Yleistä asumistukea voi saada joko vuokra-asuntoon tai omistusasuntoon. Avoliitolla on vaikutusta yleisen asumistuen määrään.

Kansaneläkelaitoksen myöntämään asumistukeen vaikuttaa nimenomaan yhteistaloudessa elävien henkilöiden määrä. Avopuolisot katsotaan siis kuuluvan samaan ruokakuntaan, mikä vaikuttaa asumistuen maksamiseen ja sen määrään. Kela maksaa yleistä asumistukea yhteisesti koko ruokakunnalle, eli asumistukea voi hakea yksi ruokakuntaan kuuluva henkilö koko ruokakunnan puolesta. Kansaneläkelaitokselle on tehtävä ilmoitus avoliittoon menemisestä ja avoliiton päättymisestä. Avopuolisoille maksetaan yhteistä asumistukea ja siihen vaikuttavat molempien bruttotulot. Näin ollen toisen puolison korkeat tulovat voivat jopa poistaa pienituloisen puolison mahdollisuuden saada asumistukea. Tällaisessa tilanteessa avopuolison oletetaan huolehtivan pienempituloisen puolison elatuksesta.

Syksyllä 2017 myös opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin, jonka myötä myös opiskelijoiden avoliitto vaikuttaa heidän saamaansa tukeen. Aikaisemmin opiskelijoille maksettiin opintotuen asumislisää, joka oli henkilökohtainen etuus. Nykyisin avoliitossa eläviin opiskelijoihin sovelletaan samoja säännöksiä kuin muihinkin avoliitossa eläviin yleisen asumistuen piiriin kuuluviin henkilöihin. Opiskelijan ja työssä käyvän välisessä avoliitossa saattaakin usein käydä niin, että työssä käyvän tulot pienentävät asumistukea taikka estävät asumistuen saannin kokonaan.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avoliitto vaikuttaa asumistukeen.

-Avoliitossa elävien katsotaan kuuluvan samaan ruokakuntaan, ja asumistuki maksetaan ruokakunnalle yhteisesti, joten molempien puolisoiden tulot vaikuttavat oikeuteen saada asumistukea sekä asumistuen määrään.

-Nykyisin myös opiskelijat kuuluvat yleisen asumistuen piiriin.

Varoitukset

-Avopuolison korkeat tulot voivat poistaa ruokakunnan oikeuden saada asumistukea, vaikka toinen puolisoista olisi pienituloinen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]