Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja irtaimisto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitosta on lainsäädännössä hyvin vähän säännöksiä. Avoliittolakia sovelletaan, jos avoliitto on kestänyt vähintään viisi vuotta tai avoparilla on yhteinen lapsi. Laki koskee avoliiton päättymistä ja se on tarkoitettu sovellettavaksi erimielisyyksien varalta.

Avoliitto ei synnytä avopuolisoille avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Kumpikin pitää itsellään oman omaisuutensa avoliiton aikana ja sen päättyessä. Omistussuhde katsotaan lähtökohtaisesti nimiperiaatteen mukaisesti, eli esimerkiksi irtaimisto kuuluu sen henkilön omistukseen, kenen nimissä se on hankittu. Jos ei ole selvää kummalle irtaimisto kuuluu, sen katsotaan olevan avopuolisoiden yhteisomistuksessa. Vaadittaessa yhteisomistussuhde on purettavissa. 

Jos toinen avopuolisoista on yhteistalouden hyväksi antamallaan panoksella auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan tai säilyttämään tämän omaisuutta, saattaa hänellä olla oikeus hyvitykseen antamastaan panoksesta. Se edellyttää sitä, että omaisuuden erottelu pelkän omistussuhteen perusteella johtaisi perusteettoman edun saamiseen toisen kustannuksella. Vain vähäinen perusteeton etu ei anna oikeutta hyvitykseen. Hyvitykseen oikeuttavana panoksena voidaan pitää esimerkiksi sitä, että jokin irtaimisto on hankittu vain toisen avopuolison nimellä, mutta molemmat ovat kuitenkin osallistuneet sen kustantamiseen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa