Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto, ero ja asunnon myynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ideaalitilanteessa avopuolisot pystyvät erotilanteessa päättämään yhteisen asunnon myynnistä sovinnollisesti sekä jakamaan rahat omistusosuuksiensa mukaisessa suhteessa. Sen sijaan ongelmia saattaa syntyä, jos puolisot ovat esimerkiksi erimielisiä siitä, tulisiko asuntoa myydä lainkaan.

Asunnon myymiseen avoerossa sovelletaan hieman erilaisia säännöksiä riippuen siitä, soveltuuko kyseiseen parisuhteeseen laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta eli avoliittolaki. Avoliittolaki soveltuu, jos puolisot ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai heillä on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Avopuolisoksi ei kuitenkaan katsota sellaista henkilöä, joka on avioliitossa. Laki ei myöskään sovellu, jos osapuolet eivät ole parisuhteessa, eli esimerkiksi keskenään asuviin ystävyksiin tai sukulaisiin lakia ei sovelleta. Sen sijaan osapuolten sukupuolella ei ole lain soveltamisen kannalta merkitystä.

Jos avoliittolaki soveltuu kyseiseen avoliittoon ja puolisot eivät pääse asunnon myymisestä yksimielisyyteen, he voivat hakea käräjäoikeudelta pesänjakajan määräämistä omaisuuden erottelua varten. Tällöin pesänjakaja voi hakea myyntilupaa asunnon myymiseksi, jos yhteisomistussuhteen purkamista ei muuten saada toimitettua.

Sen sijaan jos avoliittolaki ei sovellu, avopuolisoita kohdellaan lain näkökulmasta hyvin pitkälti kuin toisilleen vieraita henkilöitä. Pesänjakajan määrääminen ei ole tällöin mahdollista. Yhteisesti omistettuun asuntoon sovelletaan lakia eräistä yhteisomistussuhteista eli yhteisomistuslakia, jonka mukaan yhteisomistajalla on kuitenkin oikeus saada osansa yhteisestä esineestä jakamalla erotetuksi. Mikäli esineen (kuten juuri asunnon) jakaminen ei ole mahdollista, tuomioistuin voi toisen yhteisomistajan vaatimuksesta määrätä esineen myytäväksi.

Yllä on käsitelty yhteisen asunnon myyntiin liittyviä säännöksiä. Sen sijaan jos toinen puolisoista omistaa asunnon yksin, hän saa myös yksin päättää asunnon myynnistä. Avoliitto ei siis vaikuta puolisoiden omistussuhteisiin: kumpikin puoliso omistaa avoliiton aikana oman omaisuutensa sekä avoliiton purkauduttua myös lähtökohtaisesti pitää oman omaisuutensa itsellään.

Jos sinulla on kysyttävää asunnon myynnistä erotilanteessa, lakimiehemme auttavat mielellään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]