Minilex - Lakipuhelin

Avioliiton tarkoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitto on uskonnollinen, sosiaalinen ja oikeudellinen instituutio. Avioliitolla voi olla myös muun muassa kulttuurillista sekä perhe- tai varallisuusoikeudellista merkitystä. Avioliiton tarkoitus voi tämän vuoksi olla erilainen eri kulttuureissa. Suomessa lainsäätäjä on jo pitkään osoittanut kiinnostusta säätää avioliitosta ja avioliitosta onkin muodostunut oikeudellisesti merkittävä ilmiö. 

Suomessa avioliiton tarkoitus ilmenee avioliittoasetuksesta, siviilivihkimistä koskevasta säännöksestä. Siviilivihkimisessä vihkijä lausuu näin: "Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi ja yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin." Kyseinen säännös on kuitenkin julistuksenomainen ja juhlallinen. Sen mukaan avioliiton tarkoituksena yksilön kannalta on perheen perustaminen ja onnellisen kodin luominen. Yhteiskunnallinen tarkoitus puolestaan on lisääntyminen yhteiskunnan säilyttämiseksi.

Alunperin avioliiton taustalla on ollut ajatus siitä, että avioliiton solmii mies ja nainen perheen perustamista varten. Lainsäätäjä on pyrkinyt turvaamaan yhteiskunnan säilyvyyden säätämällä avioliitosta. Avioliiton solmiminen ei kuitenkaan velvoittanut ketään hankkimaan lapsia. Avioliitolla on kuitenkin ollut jo vanhastaan vaikutuksia puolisoiden asemaan ja oikeuksiin. Tällaisia vaikutuksia olivat esimerkiksi velvollisuus asua yhdessä ja velvollisuus uskollisuuteen.

Nykyisin käsitykset avioliiton tarkoituksesta ovat kuitenkin muuttuneet. Avioliitto tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita ja toisille sillä on enemmän merkitystä kuin toisille. Joku voi nähdä avioliiton tarkoituksena perheen perustamisen, kun taas toinen voi solmia avioliiton perintöoikeudellisten syiden vuoksi.

Oikeudellisesti avioliitto vaikuttaa lähinnä perheoikeudellisissa ja aviovarallisuusoikeudellisissa asioissa. Avioliiton tarkoitusta ei ole laissa määritelty yksiselitteisesti, vaikka avioliitolla monenlaisia oikeusvaikutuksia onkin.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioliiton tarkoitus on eri ihmisille erilainen.

-Avioliitolla voi olla lähinnä aviovarallisuus- ja perheoikeudellisia vaikutuksia.

-Vaikka avioliiton tarkoitus on perinteisesti ollut perheen perustaminen, ei avioliitto velvoita ketään esimerkiksi hankkimaan lapsia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]