Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja huoltajuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen huoltajia ovat lapsen vanhemmat, jotka ovat avioliitossa lapsen syntyessä. Avioliitto lapsen syntymän hetkellä aiheuttaa siis sen, että lapsen molemmista vanhemmista tulee automaattisesti lapsen huoltajia.

Tilanne voi kuitenkin olla myös sellainen, jossa lapsen vanhemmat eivät ole olleet avioliitossa vielä lapsen syntymän hetkellä, mutta menevät lapsen syntymän jälkeen naimisiin. Tällöin lapsen äiti on ollut lapsen syntyessä lapsen ainoa huoltaja automaattisesti lapsen syntymän perusteella. Kuitenkin lapsen vanhempien solmiessa avioliiton syntymän jälkeen, tulevat molemmat vanhemmat yhdessä lapsen huoltajiksi.  Lainsäädännön mukaan sillä ei ole merkitystä, millä perusteella lapsen huolto on kuulunut yksin vain toiselle lapsen vanhemmista. Siten minkä tahansa syyn perusteella yksinhuoltajuus muuttuu yhteishuoltajuudeksi lapsen vanhempien mennessä naimisiin. Täten esimerkiksi jos lapsen isä on ollut lapsen yksihuoltaja esimerkiksi tuomioistuimen asiassa tekemän päätöksen vuoksi, muuttuu huoltajuus yhteiseksi, mikäli lapsen isä sittemmin solmii avioliiton lapsen äidin kanssa.

Avioliitossa lapsen huoltajuus kuuluu siis lapsen syntymän perusteella molemmille lapsen vanhemmille yhteisesti. Lapsen vanhemmat osallistuvat siis yhdessä avioliitossa lasta koskevaan päätöksentekoon. Jos kumpi tahansa lapsen vanhemmista on kuitenkin jostakin syystä lapsen yksinhuoltaja ja hän menee toisen lapsen vanhemman kanssa avioliittoon, tulevat molemmat vanhemmat lapsen yhteishuoltajiksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]