Minilex - Lakipuhelin

Isyysvapaa avoliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isällä on oikeus isyysvapaaseen lapsen syntymän perusteella. Isyysvapaa on yleensä palkaton, mutta Kela maksaa isyysvapaan ajalta isyysrahaa. Isyysrahan saamisen ehto ennen 1.3.2017 alkaneista isyysvapaista on, että isä on avio- tai avoliitossa lapsen äidin kanssa, eivätkä he asu välien rikkoutumisen vuoksi erillään. Esimerkiksi työpaikan sijainnista johtuva erillään asuminen ei ole välien rikkoutumisen vuoksi erillään asumista, ja tällaisessa tilanteessa isällä on oikeus isyysrahaan. 1.3.2017 tai myöhemmin alkavasta isyysvapaasta isällä on oikeus isyysrahaan, vaikka hän ei olisi avio- tai avoliitossa lapsen äidin kanssa. Oikeus isyysvapaaseen on siis aina, eikä sillä, onko isä avio- tai avoliitossa lapsen äidin kanssa ole sen suhteen merkitystä. Isyysrahan saamisen suhteen ehdot ovat monimutkaisemmat.

Isyysvapaan pituus on enintään 54 arkipäivää, joista enintään 18 arkipäivää voidaan käyttää samaan aikaan äidin äitiys- tai vanhempainvapaan kanssa. Isyysvapaat tulee käyttää ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta ja ne voi käyttää enintään neljässä eri jaksossa. Jotta isä saisi isyysrahaa, tulee hänen oikeasti osallistua lapsen hoitoon. Työskentely ei siis ole mahdollista isyysvapaan aikana, jos haluaa saada isyysrahaa.

Isyysvapaa avoliitossa on siis mahdollinen lapsen syntymän jälkeen. Avoliitossa oleva isä saa myös isyysvapaaltaan isyysrahaa, jos muut isyysrahan saamisen edellytykset täyttyvät.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]