Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja passi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton solmiminen antaa aviopuolisoille oikeuden yhteiseen sukunimeen. Sukunimen vaihtuessa tulee kiinnittää huomiota siihen, että esimerkiksi pankki- ja luottokortit sekä passi on uusittava. Nimen muuttumisen jälkeen virallisiin asiakirjoihin tarvittavat nimenmuutokset on tehtävä mahdollisimman pian. 

Passi on käyttökelpoinen ainoastaan silloin, kun siinä olevat henkilötiedot täsmäävät ajantasaisiin henkilötietoihin. Tämän vuoksi vanha passi muuttuu nimenmuutoksen myötä käyttökelvottomaksi. Vanha passi, jossa on väärät tiedot, ei kelpaa henkilöllisyyden todistamiseksi eikä matkustusasiakirjaksi. Vanha passi hyväksytään kuitenkin henkilöllisyyden todistamiseksi uutta passia noudettaessa. Ikävien yllätysten välttämiseksi asia kannattaa huomioida erityisesti silloin, jos suunnitteilla on häämatka heti avioliiton solmimisen jälkeen ja matkakohteeseen matkustaminen edellyttää voimassaolevaa passia.

Uutta passia on mahdollista kuitenkin hakea vasta sen jälkeen, kun nimenmuutos on päivittynyt väestötietojärjestelmään. Avioliiton solmimisen ja passin vanhentumisen väliin sijoittuu siis kyseenalainen ajanjakso, jonka aikana vanha passi voidaan katsoa käyttökelvottomaksi, mutta toisaalta uuden passin saaminen ei ole vielä mahdollista. Nimenmuutoksen päivittymistä on mahdollista seurata Digi- ja väestötietoviraston verkkopalvelusta. Nimenmuutoksen myötä uuden passin hakuprosessi edellyttää aina, että hakija käy tunnistettavana poliisilaitoksen lupapalvelupisteessä. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Uutta passia kannattaa hakea hyvissä ajoin nimen muuttumisen jälkeen.

Varoitukset

-Nimen muuttuessa vanhasta passista tulee käyttökelvoton.

-Avioliittoa solmittaessa ja häämatkaa suunniteltaessa on syytä ottaa huomioon nimen muuttumisen vaikutukset passiin ja muihin asiakirjoihin.

-Uutta passia voi hakea vasta, kun nimenmuutos on päivittynyt väestötietojärjestelmään.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]