Minilex - Lakipuhelin

Miten siviilivihkiminen tapahtuu?

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Kirkollisen vihkimisen sijaan kumppanit voivat valita siviilivihkimisen, joka onkin yhä suositumpi tapa solmia avioliitto. Edellytyksenä siviilivihkimisellekin on, että avioliiton esteet on tutkittu ja siitä on annettu todistus kihlakumppaneille.

Siviilivihkiminen tapahtuu lähtökohtaisesti maistraatin tai käräjäoikeuden tiloissa. Vihkiminen voi tapahtua missä tahansa maistraatissa tai käräjäoikeudessa eli kumppanit eivät ole sidottuja oman alueensa toimielimiin. Jotta avioliitto olisi pätevä, tulee paikalla olla kaksi todistajaa. Todistajat voi saada paikalle maistraatin tai käräjäoikeuden puolesta, elleivät vihittävät halua itse kutsua ketään todistamaan. Itse vihkiseremonia on lyhyt, mutta pakollisena osana siihen kuuluvat kysymykset siitä, tahtovatko vihittävät ottaa toisensa aviopuolisoikseen. Vihittävien vastattua näihin kysymyksiin myöntävästi heidät todetaan aviopuolisoiksi. Kumppaneiden niin halutessa kiellettyä ei ole esim. musiikin esittäminen tai muu vastaava ohjelma vihkimisen yhteydessä. Virka-aikana ja virkapaikalla suoritettu vihkiminen on vihittäville maksuton tapahtuma.

Siviilivihkiminen on mahdollista muuallakin kuin maistraatissa tai käräjäoikeudessa ja myös virka-ajan ulkopuolella. Vihkipari voi järjestää vihkimisen esim. kotona tai muussa sopivassa paikassa, kunhan he sopivat asiasta vihkijän kanssa. Mikäli vihkiminen tapahtuu virkapaikan tai -ajan ulkopuolella, se on maksullinen. Virka-ajan ulkopuolella suoritettava vihkiminen maksaa 200 euroa. Virka-aikana virkapaikan ulkopuolella suoritettava vihkiminen maksaa puolestaan 120 euroa. Vihkipari on velvollinen maksamaan vihkijälle myös matkakorvauksia, jos vihkiminen tapahtuu virkapaikan tai -ajan ulkopuolella. Mikäli vihkiminen tapahtuu jommankumman kihlakumppanin kotikunnassa, matkakustannusten korvauksena voidaan periä enintään 100 euroa.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »