Minilex - Lakipuhelin

Miten siviilivihkiminen tapahtuu?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kirkollisen vihkimisen sijaan kumppanit voivat valita siviilivihkimisen, joka onkin yhä suositumpi tapa solmia avioliitto. Edellytyksenä siviilivihkimisellekin on, että avioliiton esteet on tutkittu ja siitä on annettu todistus kihlakumppaneille.

Siviilivihkiminen tapahtuu lähtökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston tai käräjäoikeuden tiloissa. Vihkiminen voi tapahtua missä tahansa virastossa tai käräjäoikeudessa eli kumppanit eivät ole sidottuja oman alueensa toimielimiin. Jotta avioliitto olisi pätevä, tulee paikalla olla lisäksi kaksi todistajaa. Todistajat voi saada paikalle viraston tai käräjäoikeuden puolesta, elleivät vihittävät halua itse kutsua ketään todistamaan.

Itse vihkiseremonia on lyhyt, mutta pakollisena osana siihen kuuluvat kysymykset siitä, tahtovatko vihittävät ottaa toisensa aviopuolisoikseen. Vihittävien vastattua näihin kysymyksiin myöntävästi heidät todetaan aviopuolisoiksi. Kumppaneiden niin halutessa kiellettyä ei ole esimerkiksi musiikin esittäminen tai muu vastaava ohjelma vihkimisen yhteydessä. Virka-aikana ja virkapaikalla suoritettu vihkiminen on vihittäville maksuton tapahtuma. Siviilivihkiminen on mahdollista muuallakin kuin virastossa tai käräjäoikeudessa ja myös virka-ajan ulkopuolella. Vihkipari voi järjestää vihkimisen esimerkiksi kotona tai muussa sopivassa paikassa, kunhan he sopivat asiasta vihkijän kanssa. Mikäli vihkiminen tapahtuu virkapaikan tai -ajan ulkopuolella, se on maksullinen. Vihkipari on velvollinen maksamaan vihkijälle myös matkakorvauksia, jos vihkiminen tapahtuu virkapaikan tai -ajan ulkopuolella.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]