Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto yhteinen omaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitossa puolisoilla voi olla sekä yhteistä omaisuutta että omaa omaisuutta. Avoliitto, kuten avioliittokin perustuu omaisuuden erillisyyden periaatteelle. Avoliitossa kummatkin puolisot omistavat sen omaisuuden, jonka he ovat saaneet tai hankkineet ennen avoliittoa tai sen aikana. Molemmat osapuolet myös hallitsevat sitä omaisuutta, jonka he ovat henkilökohtaisilla varoillaan hankkineet. Avopuolisot voivat hankkia omaisuutta myös yhdessä.

Mikäli suurempia hankintoja tehdään molempien rahoittamilla varoilla, kannattaa yhteisomistuksesta huolehtia niin, että esimerkiksi autoa hankkiessa omistussuhteet selviävät rekisteritiedoista niin, kuten ne todellisuudessa ovat. Avoliitossa nimittäin noudatetaan nimiperiaatetta, eli omaisuuden katsotaan kuuluvan sille puolisolle, jonka nimiin omaisuus on hankittu. Mikäli avoliitto siis purkautuu, erotellaan omaisuus nimiperiaatteen mukaisesti sille henkilölle kuuluvaksi, kenen nimissä omaisuus on. Tällaisessa tilanteessa voi olla vaikea todistaa, että omaisuus on tarkoitettu yhdessä hankittavaksi, jos vain toisen puolison nimi selviää esimerkiksi omistajatodistuksesta. Silloin yhteisomistajuuteen vetoavalla on velvollisuus todistaa, että omaisuus todella on yhteistä. Mikäli jostakin omaisuuserästä on epäselvyyttä, onko se jomman kumman henkilökohtaista varallisuutta vai molempien yhteistä, katsotaan omaisuus kuitenkin yhteisesti omistetuksi.

Yhteinen omaisuus jaetaan erotilanteessa puolisoiden kesken. Tavallisesti avoliiton päättyessä avopari sopii keskenään omaisuuden jaosta. Avopari voi esimerkiksi sopia, että yhteinen asunto myydään ja varat jaetaan puoliksi tai että toinen puolisoista ostaa toisen puolison osuuden yhteisestä asunnosta. Jos avoliitto on kuitenkin kestänyt yli viisi vuotta tai avoparilla on tai on ollut yhteisessä huollossa oleva yhteinen lapsi ja omaisuuden erottelusta syntyy erimielisyyksiä, on omaisuuden erottelua varten mahdollista määrätä pesänjakaja. Tällöin yhteinen omaisuus jaetaan pesänjakajan toimesta puoliksi avopuolisoiden välillä.

Vinkit

-Avoliitossa noudatetaan omaisuuden erillisyyden periaatetta.

-Avopari voi hankkia myös yhteistä omaisuutta.

-Yhteinen omaisuus on syytä hankkia molempien puolisoiden nimiin, sillä erotilanteessa omaisuuden jaossa lähtökohtana on nimiperiaate.

-Avopuolisot voivat erotilanteessa sopia keskenään siitä, miten yhteinen omaisuus jaetaan.

Varoitukset

-Jos yhteiseksi tarkoitettu omaisuus on merkitty vain toisen puolison nimiin, on yhteisomistajuuteen vetoavalla puolisolla velvollisuus todistaa, että omaisuus todella on yhteistä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa