Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto yhteinen velka

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitto ei tuota avopuolisoiden välille juurikaan juridisia oikeuksia tai velvollisuuksia. Avoliiton osapuolten yhteistä velkaa kohdellaan kuitenkin samalla tavalla, kuin ihan mitä tahansa sopimusta johon on sitouduttu yhteisvastuullisesti jonkun kanssa. Mikäli avopuolisot ovat hankkineet nimiinsä yhteistä velkaa, eli he molemmat ovat esimerkiksi allekirjoittaneet yhteisvastuullisen sopimuksen lainasta, he myös vastaavat siitä yhdessä. Yleensä tämänkaltaisissa sopimuksissa vastuu velan täysimääräisestä lyhentämisestä kuukausittain koskee molempia osapuolia, eli mikäli jompi kumpi jättäisi osuutensa maksukyvyttömyyden tai muun syyn takia maksamatta, on toinen osapuoli vastuussa sen maksamisesta toisen puolesta ja velkojalla on oikeus periä tätä velkaa molemmilta velallisilta. Tilanne voidaan välttää sillä, että molemmat lainanottajat tekevät oman sopimuksensa, tai hakevat itsenäisesti oman lainansa esimerkiksi asunto-osakkeen rahoittamiseksi. Suurien hankintojen rahoittamisen järjestely kannattaa miettiä huolella, jotta mahdollisilta erimielisyyksiltä ja riitatilanteilta vältyttäisiin tulevaisuudessa. 

Avoliitossa yhteisen velan ottaminen edellyttää molempien osapuolien suostumusta, eli yhteisymmärrystä. Toisella avopuolisolla ei siis ole minkäänlaista oikeusta tehdä velkaa tai ottaa lainaa toisen avopuolison nimiin ilman hänen nimenomaista suostumustaan, ja yleensä tällaisissa tilanteissa molempien osapuolien läsnäolo esimerkiksi pankissa vaaditaan sopimusten allekirjoittamisenkin takia.

Mikäli avoliitto purkautuu, vastaavat osapuolet yhdessä otetusta velasta aivan samalla lailla kuin avoliiton kestäessä. Esimerkiksi avoeron toteutuessa ei minkäänlaista vapautusta velan maksamisesta synny, vaan osapuolten tulee keskenään sopimalla päästä yhteisymmärrykseen esimerkiksi siitä, mitä yhteisomistuksessa olevalle asunnolle ja siitä johtuvalle lainalle tehdään, eli kykeneekö toinen esimerkiksi hakemaan lisää lainaa ja näin ollen lunastamaan toisen velallisen ulos asunnosta. Joskus tilanne on sellainen, että kumpikaan entisistä avopuolisoista ei kykene yksin hoitamaan koko lainaa, mikäli se jäisi pelkästään hänen maksettavakseen. Tällaisessa tilanteessa ja lainan koskiessa esimerkiksi juurikin asuntoa, jäänee ainoaksi vaihtoehdoksi myydä asunto pois. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa