Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja elatusvelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitossa keskenään parisuhteessa olevat henkilöt elävät yhteisessä taloudessa, mutta he eivät ole naimisissa keskenään. Avoliitto ei synnytä avopuolisoille elatusvelvollisuutta toisiaan kohtaan toisin kuin avioliitto. Avopuolisot eivät siis ole velvollisia huolehtimaan toistensa elatuksesta, eli esimerkiksi hyvätuloisella avopuolisolla ei ole lakisääteistä velvollisuutta huolehtia työttömän puolisonsa elatuksesta. Avopuolisot vastaavat siis itse omasta elatuksestaan. Käytännössä kuitenkin avopuolisot osallistuvat yhdessä perheen elatukseen. Avopuolisoilla ei myöskään ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, joten kummankin omaisuus kuuluu hänelle itselleen avoliiton aikana ja sen jälkeen. Avopuolisot kuitenkin asuvat yhteistaloudessa, joten molempien tulisi osallistua yhteistalouden hoitoon. Avoliitto on avopuolisoiden yksityinen asia, eikä laki sääntele oikeuksia ja velvollisuuksia toisiaan kohtaan. Juridisesti ajatellen, heillä ei siis ole velvollisuutta toimia toisiaan kohtaan tietyllä tavalla sen perusteella, että he ovat avoliitossa.

Kansaneläkelaitoksen myöntämässä asumistuen saamisessa vaikuttavat kuitenkin avopuolisoiden tulot. Näin ollen, jos toinen avopuolisoista on esimerkiksi työtön ja toinen työssäkäyvä, ei Kela maksa tukea, jos työssäkäyvän puolison tulot ovat riittävän korkeat. Oletuksena on silloin, että työssäkäyvä avopuoliso elättää työtöntä avopuolisoaan. Kela maksaa tukea yhteisesti ruokakunnalle ja avopuolisoiden katsotaan kuuluvan samaan ruokakuntaan.

Lapsen elatuksesta vastaavat hänen vanhempansa kykyjensä mukaan riippumatta siitä, ovatko vanhemmat avoliitossa vai ei. Jos lapsi on syntynyt avioliiton ulkopuolella, on isyys erikseen vahvistettava tai muutoin vain äiti on lapsen vanhempi ja vastaa silloin myös yksin lapsen elatuksesta. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avoliitossa avopuolisoilla ei ole lakisääteistä elatusvelvollisuutta toisiaan kohtaan.

Varoitukset

-Kelan tukia maksettaessa oletuksena on, että suurempi tuloinen avopuoliso elättää pienempi tuloisen puolison, sillä avopuolison tulot vaikuttavat oikeuteen saada yleistä asumistukea.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]