Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja raha-asiat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitossa vallitsee omaisuuden erillisyyden periaate. Tämä tarkoittaa sitä, että kummankin puolison ennen naimisiin menoa hankkima tai saama omaisuus kuuluu edelleen hänelle. Myös avioliiton aikana saatu tai hankittu varallisuus kuuluu edelleen omistajalle itselleen. Naimisissa olevan henkilön raha-asiat ovat avioliitosta huolimatta siis suhteellisen yksityisiä.

Aviopuolisot voivat luonnollisesti hankkia irtainta tai kiinteää omaisuutta myös yhdessä, jos he tekevät esimerkiksi kaupan yhdessä molempien nimissä. Usein puolisoiden yhteisenä kotina käyttämä asunto on pariskunnan yhteistä omaisuutta. Yksin avioliiton solmiminen ei kuitenkaan tee toisen varoista tai muusta omaisuudesta yhteistä omaisuutta.

Omaisuuden erillisyydestä huolimatta puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus tulee ajankohtaiseksi vasta avioliiton päättyessä eroon tai toisen puolison kuolemaan. Käsite tarkoittaa aviopuolison oikeutta toisen omaisuuteen omaisuuden osituksessa. Tarkemmin kysymys on siitä, että kummallekin puolisolle kuuluu puolet heidän yhteenlasketun omaisuutensa säästöstä. Tällöin varakkaamman puolison on maksettava vähävaraisemmalle kumppanilleen tasinkona sellainen rahasumma, että molempien osuus omaisuudesta, josta velat on vähennetty, on samansuuruinen.

Omaisuuden erillisyyttä täydentää velkojen erillisyys. Periaatteen johdosta toisen puolison velat eivät koidu toisen puolison suoritettaviksi. Käytännössä toisen puolison suuri velkavastuu voi avioliiton päättyessä vaikuttaa toiselle tulevaan osuuteen, sillä osituksessa omaisuudesta vähennetään molempien velat. Vasta tämän jälkeen saadaan selville omaisuuden säästö, joka jaetaan paperilla tasan kahteen osaan.

Avioliiton aikaisiin raha-asioihin vaikuttaa myös eräät muut säännöt, jotka liittyvät esimerkiksi omaisuuden vallintaan. Joihinkin kauppoihin tai lahjoituksiin tarvitaan toisen puolison suostumus. Lakimiehen puoleen kannattaa kääntyä, mikäli tarvitsee lisätietoa raha-asioiden hoitamisesta avioliitossa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]