- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Vihkiminen on mitätön, jos:
Tasavallan presidentti voi kuitenkin erittäin painavista syistä päättää, että vihkimistä voidaan pitää pätevänä, vaikka se olisi mitätön, koska jokin edellä mainituista neljästä tilanteesta on kyseessä. Jotta tasavallan presidentti voi päättää, että mitätöntä vihkimistä voidaan pitää pätevänä, siitä tulee tehdä erillinen hakemus. Presidentillä on siis valta päättää, että mitätön vihkiminen onkin pätevä yllä lueteltujen tilanteiden osalta.
Lisäksi vieraassa valtiossa solmittu avioliitto tunnustetaan lähtökohtaisesti Suomessa. Kuitenkin sellainen vieraassa valtiossa solmittu avioliitto, jota ei tunnusteta Suomessa, voidaan katsoa päteväksi, jos tasavallan presidentti erittäin painavista syistä niin päättää. Tästäkin tulee tehdä erillinen hakemus.
Aikaisemmin tasavallan presidentti pystyi myöntämään erityisluvan alle 18-vuotiaalle avioliiton solmimiseen. Nykyisin tämä ei kuitenkaan ole enää mahdollista ja henkilön tulee olla täysi-ikäinen, jotta hän voi solmia avioliiton toisen henkilön kanssa. Tasavallan presidentin rooli vihkimiseen liittyvien erityislupien osalta on siis supistunut jonkin verran.
Tasavallan presidentin toimivalta tulee erottaa oikeusministeriön toimivallasta. Oikeusministeriö voi puolestaan nykyisin erityisistä syistä antaa luvan avioliitolle, johon aikova on toisen kihlakumppanin veljen tai sisaren jälkeläinen, eli esimerkiksi täti tai setä on solmimassa avioliittoa siskon tai veljensä lapsen kanssa.
- Joissain tilanteissa tasavallan presidentti voi päättää, että mitätöntä vihkimistä pidetäänkin pätevänä.
- Alle 18-vuotias ei voi enää saada erityislupaa avioliiton solmimiselle.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.