Minilex - Lakipuhelin

Avoliiton huonot puolet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lukuisat pariskunnat elävät avoliitossa ja oma avopuoliso mielletään usein oman elämän läheisimmäksi henkilöksi. Juridisesti katsoen avopuoliso on kuitenkin verrattavissa täysin vieraaseen henkilöön. Aviopuolisoiden oikeuksiin verrattuna avopuolisoiden asema toisiinsa nähden on hyvin heikko. Avoliitto on hyvin vähäistä suojaa nauttiva yhteiselon muoto ja tiettyihin tilanteisiin tulisikin varautua etukäteen esimerkiksi testamentilla.

Avopuolisot eivät peri toisiaan ilman testamenttia, vaikka yhteiselämää ja yhteistä omaisuutta saattaakin olla kertynyt jo vuosikymmeniltä. Avopuolison perii ensisijaisesti hänen vanhempansa. Vanhempien ollessa kuolleita perijöiksi tulevat sisarukset taikka sisarusten lapset. Avopuolisolla ei ole myöskään oikeutta jäädä asumaan puolisoiden yhteisenä kotina käyttämään asuntoon, ellei hän omista sitä itse tai kuolleen avopuolison perilliset sitä nimenomaisesti salli. Avopuolisoiden olisikin ensisijaisen tärkeää tehdä keskinäinen testamentti, jotta avopuolison kuolema ei aja elossa olevaa puolisoa taloudelliseen ahdinkoon tai kodittomuuteen. Testamentin laatimisessa on suositeltavaa käyttää apuna lakimiestä. Testamentilla ei kuitenkaan voida asettaa avopuolisoita samaan asemaan aviopuolisoiden kanssa. Avopuolisot eivät kuulu ensimmäiseen veroluokkaan, ellei heillä ole yhteisiä lapsia. Tämän vuoksi avopuolisot joutuvat maksamaan huomattavat summat perintöveroa.

Avoliiton päättyessä eroon omaisuuseriä ei tasata, vaan kummatkin pitävät omat varansa ja velkansa. Heikommassa taloudellisessa tilanteessa oleva puoliso voi siis avoeron myötä joutua entistä huonompaan asemaan. Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta tarjoaa mahdollisuuden välttyä kohtuuttomilta lopputuloksilta erotilanteessa, mutta laki ei aseta avopuolisoita aviopuolisoiden veroiseen asemaan. Esimerkiksi hyvityksen saaminen yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta vaatii hyvin korkeiden edellytysten täyttymistä.

Avoliitolla on paljon huonoja puolia perheen perustamisen kannalta. Avoparilla ei ensinnäkään ole oikeutta adoptoida yhteistä lasta. Avopuoliso ei voi myöskään adoptoida toisen puolison lasta perheen yhteiseksi lapseksi. Toiseksi avopuolisoille yhteiseksi syntyvän lapsen vanhemmaksi merkitään ainoastaan äiti, ellei isyyttä erikseen tunnusteta. Kolmanneksi avopuolisoilla ei ole samanlaista oikeutta toistensa sukunimeen kuin avioliitossa, jolloin perhe ei voi kantaa yhteistä sukunimeä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]