Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja toisen puolison velat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitossa noudatetaan velkojen erillisyyden periaatetta. Kumpikin puoliso vastaa yksin siitä velasta, minkä hän on tehnyt ennen avioliittoa tai sen aikana. Pääsääntöisesti toinen puoliso ei siis vastaa toisen puolison velasta avioliiton solmimisen perusteella, vaan kummatkin puolisot vastaavat omista veloistaan. Puoliso ei myöskään voi avioliiton päättyessä joutua vastuuseen toisen puolison yksin tekemästä velasta. Avioliiton solmiminen ei myöskään vaikuta millään tavalla puolison kelpoisuuteen ottaa velkaa, eli kummatkin puolisot voivat solmia velkasuhteita täysin itsenäisesti avioliitosta huolimatta. Velkasuhteen solmiminen ei siis edellytä toisen puolison suostumusta.

Velkojen erillisyyden periaate ei kuitenkaan ole poikkeukseton. Nimittäin niin sanotusta elatusvelasta puolisot vastaavat solidaarisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että velasta, jonka jompikumpi puoliso on tehnyt perheen elatusta varten, molemmat puolisot vastaavat sekä omasta että toistensa puolesta. Perheen elatukseen sisältyy se, mitä tarvitaan perheen yhteisiä sekä kummankin puolison henkilökohtaisia tarpeita varten. Elatusvelka, josta puolisot vastaavat yhdessä, voi olla esimerkiksi velaksi ostetut ruokatarvikkeet, jotka on hankittu molempien puolisoiden käyttöä varten. Elatusvelkaa voi velkoja periä kummalta tahansa puolisolta. Yhteisvastuu elatusvelasta ei kuitenkaan koske rahalainaa, jonka toinen puoliso on ottanut. Yhteisvastuuta ei sovelleta myöskään silloin, jos velkoja on tiennyt, että puolisot välien rikkoutumisen vuoksi asuvat erillään. Näissä kahdessa tilanteessa puoliso on siis yksin vastuussa tekemästään velasta. 

Myös jos puoliso käyttää väärin oikeuttaan tehdä velkaa, josta toinenkin puoliso tulee vastaamaan, on tuomioistuimella valta julistaa hänet menettäneeksi mainitun oikeuden. Tällaisen päätöksen voi tuomioistuin peruuttaa, milloin puolisot siitä sopivat tai muuttuneet olosuhteet antavat siihen aihetta.

Velkojen erillisyyden periaate ei tarkoita sitä, että puolisot eivät voi tehdä velkaa yhdessä. Aviopuolisot voivat siis sitoutua velkaan myös yhdessä. Suostumus yhteiseen velkaan voi olla joko kirjallinen tai suullinen. Tällöin velasta, jonka molemmat puolisot ovat avioliiton aikana tehneet, vastaavat he kumpikin omasta ja toisensa puolesta, ellei toisin ole sovittu. Joissakin tilanteissa puoliso voi kuitenkin joutua vastuuseen toisen puolison tekemästä velasta, jos katsotaan, että hän on passiivisuudellaan hyväksynyt toisen puolison ilman hänen nimenomaista suostumustaan tai valtuutustaan yhteiseksi tarkoittaman velan.

Lisätietoja aiheesta saat muista velkasuhteita ja avioliittoa koskevista artikkeleistamme sekä lakipuhelimesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avioliitossa puolisot vastaavat pääsäännön mukaan omista veloistaan.

-Puolisot voivat ottaa velkaa myös yhdessä, josta he myös vastaavat yhdessä, elleivät he ole toisin sopineet.

-Puolisot kuitenkin vastaavat yhdessä niin sanotusta elatusvelasta.

Varoitukset

-Puoliso ei ole vastuussa toisen puolison tekemästä elatusvelasta, jos kyseessä on rahalaina tai, jos velanantaja tiesi, että puolisot asuvat erillään välien rikkoutumisen takia.

-Joissakin tilanteissa puoliso voi joutua vastuuseen toisen puolison tekemästä velasta, jos hänen katsotaan passiivisuudellaan hyväksyneen toisen puolison yhteiseksi tarkoittama velka.

-Jos puoliso käyttää väärin oikeuttaan tehdä velkaa yhteiseksi, on tuomioistuimella valta julistaa hänet menettämään kyseisen oikeuden.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]