- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Lähtökohtaisesti aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Tällöin on kysymys avioliitosta ilman avioehtoa. Puolisot voivat kuitenkin rajoittaa avio-oikeutta tekemällä avioehtosopimuksen, jossa määritellään miten omaisuus on jaettava avioliiton purkautumisen yhteydessä. Avioehtosopimuksella voidaan määrätä, että kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen, jolloin kyseessä on avio-oikeuden kokonaan poissulkeva avioehto tai, että kummallakaan ei ole avio-oikeutta tiettyyn toisen omaisuuteen, jolloin kyseessä on osittainen avioehto. On myös mahdollista solmia yksipuolinen avioehto, jolloin toisella ei ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn toisen omaisuuteen. Avioliittolaki ei tunne muunlaisia vaihtoehtoja kuin edellä mainitut, joten puolisoiden on valittava niistä itselleen sopivin. Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti joko ennen avioliittoa tai sen aikana.
Jos puolisot eivät ole tehneet avioehtosopimusta syntyy kummallekin puolisolle avio-oikeus toistensa omaisuuteen, kun he ovat solmineet avioliiton. Avio-oikeudella tarkoitetaan puolison oikeutta toisen puolison omaisuuteen avioliiton päättyessä. Avio-oikeus ei vaikuta puolisoiden omistussuhteisiin. Myös se omaisuus, jonka puoliso hankkii avioliiton aikana, on yksin hänen omaisuuttaan. Puolison tulee kuitenkin hoitaa avio-oikeuden alaista omaisuuttaan avioliiton aikana niin, ettei se aiheettomasti vähene tai menetä arvoaan toisen puolison vahingoksi. Puolisot voivat kuitenkin hankkia yhdessä myös yhteistä omaisuutta. Avio-oikeus siis vaikuttaa omaisuuden jakamiseen vasta avioliiton päättyessä. Avioliitto voi päättyä joko toisen puolison kuolemaan tai avioeroon ja tämän jälkeen puolisoiden varat ja velat kartoitetaan.
Lähtökohtana on, että enemmän omistava puoliso antaa vähemmän omistavalle puolisolle niin paljon omaisuutta tasinkona, että puolisoiden nettovarallisuudet ovat yhtä suuret. Tasinkoa antava puoliso saa itse päättää, mitä omaisuutta hän haluaa luovuttaa tasinkona. Jos kuitenkin avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan ja lesken omaisuus on suurempi kuin kuolleen puolison omaisuus, ei lesken tarvitse luovuttaa omaisuuttaan tasinkona kuolleen puolison perillisille eli hän saa pitää koko oman omaisuutensa. Jos taas kuolleen puolison omaisuus on suurempi, on leskellä oikeus saada tasinkoa kuolinpesältä.
Avio-oikeuteen ja avioehtoon liittyvissä ongelmatilanteissa on syytä kääntyä lakimiehen puoleen.
-Pääsääntöisesti puolisoilla on avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen.
-Avio-oikeutta voidaan rajoittaa avioehtosopimuksella.
-Avio-oikeus tulee kysymykseen vasta avioliiton päättyessä eli se ei muuta omistussuhteita avioliiton aikana.
-Jos avioehtosopimuksella ei ole rajoitettu avio-oikeutta, varakkaampi puoliso joutuu avioliiton purkautuessa maksamaan tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.