Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja puolison lapset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen huoltajia ovat hänen vanhempansa tai henkilö, jolle on vanhempien sijaan uskottu lapsen huolto. Huoltajuuden tarkoituksena on valvoa vajaavaltaisen henkilön etuja ja oikeuksia. Lapsen avioliitossa olevat vanhemmat ovat syntymän perusteella kumpikin automaattisesti lapsen huoltajia. Aviomies on lapsen huoltaja ja vanhempi riippumatta siitä, onko hän lapsen biologinen isä. Avioliitossa noudatetaan siis isyysolettamaa. Avioliitossa voi siis syntyä tilanne, jossa aviomies katsotaan lapsen isäksi, vaikka todellisuudessa lapsi on biologisesti vain toisen puolison lapsi. 

Jos vanhemmat eivät ole avioliitossa, lapsen äidistä tulee lapsen huoltaja. Jos toinen vanhemmista on lapsen huoltaja yksin ja vanhemmat menevät keskenään avioliittoon, molemmista tulee lapsen huoltajia. Täysin uusi aviopuoliso ei liiton perusteella ole juridisessa asemassa lapsen huoltajuuteen tai edunvalvontaan, mutta isä- tai äitipuolella on käytännössä tärkeä rooli lapsen elämässä. Nykyisin onkin yleistä, että puolisolla tai molemmilla puolisoilla on lapsia aikaisemmista parisuhteistaan avioliittoa solmittaessa. Tällöin puhutaan niin sanotuista uus- tai uusioperheistä.

Käytännössä äiti- tai isäpuoli voi hoitaa paljonkin lapsen koulutukseen ja hoitoon liittyviä asioita. Äiti- tai isäpuolella ei kuitenkaan ole oikeutta tehdä tärkeitä lasta koskevia päätöksiä, jotka liittyvät esimerkiksi lapsen asuinpaikkaan, kasvatukseen tai henkilökohtaisiin asioihin. Tällaisia päätöksiä äiti- tai isäpuoli voi tehdä ainoastaan, jos hänet on määrätty lapsen huoltajaksi. 

Pääsääntöisesti huoltaja on alaikäisen edunvalvoja. Tarpeen vaatiessa tuomioistuin voi vapauttaa lapsen huoltajan edunvalvontatehtävistä ja määrätä toisen henkilön edunvalvojaksi. Tällöin lapsen lähivanhemman uusi aviopuoliso voidaan etävanhemman sijaan määrätä lapsen edunvalvojaksi ja sijaishuoltajaksi. Tällaista päätöstä ei kuitenkaan voida tehdä mielivaltaisesti, vaan tällainen vapautus voidaan tehdä vain tarvittaessa. Mikäli lapsella on useita huoltajia, tuomioistuin voi määrätä tehtävien jakamisesta huoltajien kesken lapsen edun mukaisesti. Vaikka uusperhe näkee lapsen tarpeet useimmiten paremmin kuin vanhempi, jolla on oikeus tavata lasta, etävanhemmalla on oikeus estää huoltajana tarpeellisia toimenpiteitä ja päättää lapsen asioista. Huoltajalla on oikeus määrätä muun muassa lapsen hoidosta ja kasvatuksesta.

Parisuhteen päättyessä äiti- tai isäpuolen asema on haastava, sillä laissa puhutaan lapsen oikeudesta tavata ja pitää yhteyttä vain vanhempiinsa eikä laissa mainita lapsen muita läheisiä kuin biologiset vanhemmat. Siten vanhemman ja äiti- tai isäpuolen väliset riitaisuudet voivat katkaista lapsen ja isä- tai äitipuolen välisen ihmissuhteen. Toisaalta lastensuojelulain mukaan lastensuojelupuolella lapsella on oikeus tavata ja pitää yhteyttä vanhempiinsa sekä muihin hänelle läheisiin henkilöihin, ja siten lapsen etu ja koko elinpiiri otetaan paremmin huomioon. Oikeutta on mahdollista rajoittaa vain tilanteissa, jossa yhteydenpito selvästi vaarantaa lapsen kehityksen tai turvallisuuden.

Lapselle on turvattava tasapainoinen kehitys, hoito ja kasvatus yksilöllisten tarpeiden sekä toivomusten mukaisesti. Lapselle on pyrittävä myös antamaan virikkeellinen ja turvallinen kasvuympäristö sekä annettava hellyyttä ja turvaa. Siten lapsen äiti- ja isäpuolella voi olla käytännössä tärkeä asema lapsen hoidossa ja kasvatuksessa.

Huoltajuuteen tai muihin perhesuhteisiin liittyvissä ongelmatilanteissa saat apua lakimiehiltämme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Lapsen huoltajia ovat pääsääntöisesti lapsen vanhemmat, joten äiti- tai isäpuolella ei ole oikeutta tehdä tärkeitä puolison lasta koskevia päätöksiä.

-Käytännössä äiti- tai isäpuolella voi kuitenkin olla tärkeä rooli lapsen elämässä.

Varoitukset

-Äiti- tai isäpuolen asema on heikko parisuhteen päättyessä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]