Minilex - Lakipuhelin

Avopuolisoiden ero ja yhteinen asunto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliittoon ei liity samanlaista aviovarallisuusjärjestelmää kuin avioliittoon. Avoliiton aikana puolisoihin ei sovelleta mitään erityissäännöksiä edes silloin, kun heidän eroonsa voidaan soveltaa erityislakia avoliiton purkamisesta. Kyseiset erityissäännökset koskevat puolisoita, jotka ovat asuneet yhdessä yli viisi vuotta tai heillä on tai on ollut yhteinen taikka yhteisessä huollossa oleva lapsi. Avoliiton päätyessä eroon kumpikin puolisoista saa sen omaisuuden, joka hänelle omistajana kuuluu. Puolisoilla voi olla omaisuutta myös yhteisissä nimissä. Tällöin esille tulee kysymys siitä, kenelle esimerkiksi yhteinen asunto kuuluu eron jälkeen.

Yhteisissä nimissä olevan asunnon katsotaan kuuluvan avopuolisoille puoliksi, ellei muuta voida osoittaa. Yhteisomistussuhdetta on periaatteessa mahdollista jatkaa erilleen muuttamisen jälkeen, mutta käytännössä tämä ei tule usein kysymykseen. Tällöin yhteisomistussuhde on purettava. Avoliiton päättymiseen ei liity avioeroon sovellettavia sääntöjä siitä, että enemmän asunnon tarpeessa oleva puoliso saisi korvausta vastaan pätevästi vaatia yhteistä kotia itselleen. Avopuolisot voivat luonnollisesti yhteisellä päätöksellä myydä asunnon niin halutessaan.

Mikäli jompikumpi puolisoista ei halua esimerkiksi myydä yhteistä asuntoa, on heidän purettava yhteisomistuksensa. Asunto on aluksi arvostettava oikeaan arvoonsa. Mikäli avopuolisoiden eroon sovelletaan erityislakia, määritellään asunnon arvoksi omaisuuden erotteluhetken arvo. Tämän jälkeen yhteisomistus puretaan vaihtoratkaisulla. Toisen avopuolisoista on vaihdettava riittävän arvokasta omaisuuttaan tai rahaa toisen puolison yhteisomistusosuutta vastaan saadakseen siten itselleen yksinoikeuden asuntoon.

Avoparin jatkaessa asunnon yhteisomistusta erosta huolimatta, tulee heidän ottaa huomioon lain säännökset yhteisomistuksesta. Lakimieheen kannattaa olla yhteydessä siinä tapauksessa, että haluaa purkaa asunnon yhteisomistuksen oikeaoppisesti.   

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]