Minilex - Lakipuhelin

Aviopuoliso edunvalvojana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Edunvalvojalla tarkoitetaan yleensä oikeusapu- ja edunvalvontapiirin edunvalvontatoimiston edunvalvontatehtävään määrättyä yleistä edunvalvojaa, tai vaihtoehtoisesti yksityishenkilö, joka koetaan tehtävään sopivaksi ja on antanut suostumuksen edunvalvontatehtävän hoitamiseksi. Yleensä edunvalvojien tarve korostuu silloin, kun päämies ei ole enää kykeneväinen itse huolehtimaan omaisuudestaan ja talodellisista asioistaan.

Aviopuoliso voi toimia edunvalvojana, mikäli on tehtävään sopiva. Kun yksityishenkilö toimii edunvalvojana, on tärkeää, että valtuuttaja voi luottaa valtuuutettuun. Yleensä aviopuoliso tietää talouden raha- ja omaisuusasiat ajantasaisesti, mutta tiettyjä riskejä silti liittyy aviopuolison valtuuttamiseen edunvalvontatehtävään. 

Riskinä siinä, että aviopuoliso toimii edunvalvojana, on esimerkiksi se, että mikäli valtuutus halutaan antaa siitä syystä, että päämies kärsii vanhuutensa seurauksena esimerkiksi muistisairaudesta, on se, että myöskin valtuutettu itse ikääntyy ja voi näin ollen olla kykenemätön itse täyttämään edunvalvojan tehtävää. Tämän vuoksi onkin suositeltavaa, että mikäli valtuuttaja on hyvin iäkäs, olisi edunvalvojan hyvä olla edes jonkin verran nuorempi, jotta vältyttäisiin suuremmalta osin siltä riskiltä, että valtuutettu kuolee tai tulee muistisairaaksi ennen valtuuttajaa itseään. 

Toinen riski, mitä aviopuolison edunvalvontaan liittyen voi tulla vastaan, on esimerkiksi se, että koska avioparit useimmiten muodostavat yhteisen talouden ja hoitavat usein jopa raha-asioitaan yhdessä, voi valtuutettu puoliso olla joissakin tilanteissa esteellinen hoitamaan valtuuttajan asioita taloudellisten kytkösten vuoksi.

Mikäli edunvalvonta-asioihin liittyen herää lisäkysymyksiä, kannattaa kysymykset suunnata asiantuntijalle. Lakipuhelimemme kautta autamme tarpeen vaatiessa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]