Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto, kuolema ja asunto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitto voi päättyä kahdella tavalla. Ensinnäkin avoliitto voi päättyä eroon, jolloin avopuolisot muuttavat asumaan erilleen. Avoliittoo päättyy kuitenkin viimeistään toisen puolison kuollessa. Tällöin tulee ratkaistavaksi perintöön liittyvät kysymykset. Avopuolison perintöön voi kuulua monenlaista omaisuutta, kuten avoparin yhteisenä kotina käyttämä asunto. Kun avoliitto päättyy toisen avopuolison kuolemaan, on avoleski melko heikossa asemassa oikeudellisesti. Avioliitossa lesken asema on parempi. Avoleski ei nimittäin peri avopuolisoaan automaattisesti. Kuolleen puolison perintö menee siis perinnönjättäjän lapsille eli rintaperillisille. Edes siinä tapauksessa että avopuolisolla ei ole perillisiä, avoleski ei lain mukaan peri puolisoaan. Avopuolison jättämä perintö menee tällaisessa tapauksessa valtiolle. 

Ainoa keino, miten avopuolisot voivat suojella toistensa oikeuksia kuoleman varalta, on tehdä testamentti toistensa hyväksi. Testamentilla perittävä voi vapaasti määrätä omaisuudestaan, tosin rintaperillisten oikeutta lakiosaan ei testamentilla ole mahdollista loukata. Avioliitossa leski saa jakamattoman käyttöoikeuden aviopuolisoiden yhteisenä kotina olleeseen asuntoon. Näin lesken oikeus kotiin on turvattu lailla. Avoliitossa ei vastaavaa käyttöoikeutta ole. Jos avopuolisot ovat asuneet kuolleen avopuolison omistamassa asunnossa, on avolesken muutettava pois, sillä asunto kuuluu kokonaisuudessaan kuolinpesälle. Jos taas asunto on avopuolisoiden yhteisomistuksessa, ei leskellä siinäkään tapauksessa ole oikeutta jäädä asumaan siihen. Asunnon myynti voi nimittäin olla ainoa keino jakaa perintö. Kuitenkin testamentilla on mahdollista antaa hallintaoikeus asuntoon, kunhan se ei loukkaa rintaperillisten oikeutta lakiosaan. Tällaista testamenttia kutsutaan hallintaoikeustestamentiksi. Jos hallintaoikeustestamentti loukkaa rintaperillisten lakiosaa, menee rintaperillisten lakiosa avolesken hallintaoikeuden edelle, jolloin leski joutuu luopumaan hallintaoikeudestaan rintaperillisten lakiosan toteuttamiseksi.

Jos avoliitto on kestänyt vähintään viisi vuotta tai avopuolisoilla on yhteinen lapsi, on avolesken mahdollista saada harkinnanvaraista avustusta kuolinpesältä. Avustuksen saaminen edellyttää sitä, että avolesken toimeentulo on heikentynyt avopuolison kuoleman johdosta ja avustus on tarpeen hänen toimeentulonsa turvaamiseksi. Avustus voi olla esimerkiksi määräaikainen käyttöoikeus asuntoon. Avustusta ei voi saada, jos avoliitto on kestänyt alle viisi vuotta eikä avopuolisoilla ole yhteistä lasta.

Koska avolesken asema on huomattavasti huonompi, kuin avioliitossa olleella leskellä, on lakipuhelimesta hyvä selvittää avolesken oikeudet.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avopuolisot eivät automaattisesti peri toisiaan, mutta testamentilla on mahdollista määrätä perintö avopuolisolle, kunhan testamentti ei loukkaa rintaperillisten oikeutta lakiosaan.

-Avopuolisolla ei myöskään ole oikeutta jäädä asumaan kuolleen puolison omistamaan asuntoon tai puolisoiden yhteiseen asuntoon, mutta avopuolisot voivat testamentilla antaa puolisolleen hallintaoikeuden asuntoon.

Varoitukset

-Avoleski ei peri puolisoaan automaattisesti edes siinä tapauksessa, että puolisolla ei ole perillisiä.

-Avolesken asema on huomattavasti heikompi kuin avioliitossa olleen lesken asema.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]