Minilex - Lakipuhelin

Elatusvelvollisuus ja avoliitto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Elatusvelvollisuudella tarkoitetaan lainsäädännössä yleensä kahta asiaa, joko aviopuolisoiden välistä elatusvelvollisuutta tai elatusvelvollisuutta omaa lasta kohtaan. Avoliitossa puolisolla ei ole velvollisuutta elättää avopuolisoaan. Lasten elatuksesta kuitenkin vastaavat hänen vanhempansa siitä riippumatta, ovatko vanhemmat avioliitossa vai avoliitossa.

Avioliitossa puolisoiden tulee osallistua yhteiseen talouteen ja toistensa elatukseen kykynsä mukaan. Avioliitossa elatusvelvollisuudesta säädetään suoraan laissa. Elatus tarkoittaa yhteisten ja henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämistä. Avioliiton keskinäinen elatusvelvollisuus on vahva oikeus ja velvollisuus. Toivottavaa tietenkin on, että puolisot elävät yhteisymmärryksessä. Toinen puoliso voidaan kuitenkin oikeusteitse velvoittaa elättämään puolisoaan, eikä elatusvelvollisuutta voida puolisoiden keskinäisellä sopimuksella poistaa. Erittäin harvinaisissa tilanteissa aviopuoliso voidaan velvoittaa suorittamaan elatusapua avioeron jälkeen entiselle puolisolleen. Avoliitoa koskevaa vastaavaa lainsäädäntöä ei ole. Avopuolisot voivat kuitenkin periaatteessa tehdä tavallisen sopimuksen elatusvelvollisuudesta. Velvollisuutta tällaisen sopimuksen solmimiseen ei ole, vaan se on täysin avopuolisoiden harkinnassa.

Lapsella on oikeus riittävään elatukseen vanhemmiltaan. Vanhemmat vastaavat lapsen elatuksesta kykynsä mukaan. Lapsen aineellisista ja henkisistä tarpeista on huolehdittava. Näitä ovat perustarpeet, hoito ja koulutus sekä esimerkiksi harrastukset. Avioliitossa, jossa kaikki asuvat saman katon alla, elatusvelvollisuus toteutuu yleensä itsestään ilman erillisiä sopimuksia. Avioerotilanteessa on tarpeen vahvistaa toisen puolison, ns. etävanhemman elatusvelvollisuus.

Jos lapsi syntyy avioliitossa, molemmat puolisot katsotaan automaattisesti hänen vanhemmikseen sekä huoltajikseen. Avoliitossa syntyneen vanhemmaksi katsotaan vain äiti, ja isyys on erikseen vahvistettava. Tämä tapahtuu tuomioistuimen päätöksellä tai tunnustamalla. Avoliitossa siis puolisolla, joka ei ole toisen puolison lapsen vanhempi, ei ole minkäänlaista elatusvelvollisuuta lasta kohtaan. Näin silloinkin, kun avopuolisot asuvat yhdessä lapsen kanssa. Eri asia on, että tosiasiassa avopuoliso, joka ei ole vanhempi, usein osallistuu toisen puolison lapsen elatukseen. Avoliitto voi joissakin tilanteissa vaikuttaa aikaisemmasta avioliitosta peräisin olevalle lapselle suoritettavan elatusmaksun suuruuteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]