Minilex - Lakipuhelin

Yhteisomistus avioliitossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa niin sanottu aviovarallisuusjärjestelmä määrittää sen, millä tavalla puolisoiden omaisuus jaetaan avioliiton päätyttyä. Sillä on merkitystä myös arvioitaessa sitä, kumpi puolisoista omistaa mitäkin.

Jos avioliiton solmiminen ei vaikuta millään tavoin siihen, mitan puolisoiden omistussuhteet järjestyvät avioliiton aikana ja sen päätyttyä, aviovarallisuusjärjestelmä rakentuu täydellisen erillisyyden varaan. Täydellinen omaisuuden erillisyyden periaate ei sisällä keinoja varmistaa oikeudenmukaista lopputulosta omaisuuden jakamisessa liiton päätyttyä. Suomessa on voimassa aviovarallisuusjärjestelmä, jossa lähtökohtana on omaisuuden erillisyys.

Tällöin se omaisuus, mikä puolisolla on avioliittoon mennessään, kuuluu edelleen hänelle. Myös omaisuus, jonka hän saa avioliiton aikana, kuuluu hänelle. Vastaavasti puolison velat kuuluvat hänelle, eivät toiselle puolisolle. Toisaalta omaisuus voidaan omistaa myös yhteisesti. Tyypillisesti yhteisesti hankittu omaisuus rahoitetaan yhdessä sekä näin hankittu omaisuus tulee yhteiseen käyttötarkoitukseen. Tällöin mahdollisissa riitatilanteissa johtuen siitä, kuka omistaa tietyn esineen, pyritään saamaan selkoa siitä, kuka on rahoittanut omaisuuden hankinnan sekä siitä, onko omaisuus puolisoiden yhteisessä käytössä. Esimerkiksi puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto katsotaan käytännössä yhteiseksi omaisuudeksi. Sen sijaan, jos tuore puoliso on vasta muuttanut uuden elämänkumppaninsa kanssa samaan osoitteeseen, ei asuntoa voida katsoa yhteiseksi. Tilanne voi kuitenkin muuttua liiton kestäessä pitkän aikaa molempien puolisoiden investoidessa asuntoon yhteiseksi hyväksi. Usein ratkaisevaa omistussuhdetta ratkaistaessa on myös se, kumman puolison nimiin esimerkiksi omakotitalon lainhuuto on hankittu. Jos puolisoiden tarkoituksena on ollut hankkia kiinteistö yhteisesti, on syytä tehdä myös lainhuuto molempien nimiin. Myös juuri puolisoiden tarkoitukselle voidaan antaa merkitystä epäselvissä tilanteissa.

Lisäksi, kun omaisuus avioliitossa on yhteisesti omistettu, toinen puoliso ei voi siitä vapaasti määrätä. Tällöin toinen puoliso ei voi ilman toisen omistajapuolison kirjallista suostumusta esimerkiksi myydä yhteistä omaisuutta. Avioliitossa puoliso vastaa myös toisen puolison tekemästä velasta ainoastaan silloin, kun se on tehty perheen elatusta varten.

Lakimiehemme avustavat omistuksen järjestelyissä avioliitossa sekä omistukseen liittyvissä ongelmatilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]