Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto yhteisen asunnon myynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos avoliitossa olevat henkilöt omistavat asunnon yhdessä puhutaan yhteisomistussuhteesta. Kyseiseen yhteisomistukseen sovelletaan lakia eräistä yhteisomistussuhteista. Yhteisesti omistetun asunnon myynnin ja sitä koskevat muut toimenpiteet tulisi siis tapahtua yhteisymmärryksessä, eikä toinen avopuolisoista ole oikeutettu yksin määräämään asunnosta.

Kun avoliitto päättyy eroon tai toisen avopuolison kuolemaan, voidaan käräjäoikeudelta hakea pesänjakajan määräämistä suorittamaan omaisuuden erottelu, jos avoliitto on kestänyt vähintään viisi vuotta tai avopuolisoilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Lisäksi käräjäoikeudelta voidaan hakea yhteisomistussuhteen purkamista, vaikka laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta ei soveltuisikaan tilanteeseen.   

Jos taas asunnon omistaa vain toinen avopuolisoista yksin, niin hän saa päättää oman asuntonsa myynnistä itsenäisesti eikä toisen avopuolison suostumusta toimiin tarvita. Avioliitossa puolestaan asunnon myynti edellyttää aviopuolison suostumusta siinäkin tilanteessa, että asunnon omistaa vain toinen puolisoista yksin.

Optimaalisin tilanne on kuitenkin se, että avopuolisot pääsisivät keskenään yhteisymmärrykseen yhteisen asunnon myynnistä, sillä käräjäoikeudelta haettu yhteisomistussuhteen purku saattaa muodostua kalliiksi sekä aikaa vieväksi prosessiksi.   

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa