Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ja toimeentulotuki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton solmiminen voi vaikuttaa aviopuolisoiden oikeuteen saada sosiaalihuollon viimesijaista taloudellista tukea eli toimeentulotukea, jolla turvataan henkilön ja perheen välttämätön toimeentulo.  Jokaisella on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on tuen tarpeessa eikä voi saada toimeentuloa muulla tavalla. Avioliiton solmiminen voi vaikuttaa kuitenkin toimeentulotuen myöntämiseen, sillä myös aviopuolison varallisuus otetaan tuen myöntämisen harkinnassa huomioon elatusvelvollisuuden vuoksi.

Aviopuolisoiden elatusvelvollisuus tarkoittaa sitä, että aviopuolisot ovat elatusvelvollisia toisiinsa nähden. Molempien tulee kykynsä mukaan osallistua myös puolisonsa elatukseen. Toimeentulotuen myöntämisen harkinnassa otetaan huomioon tuen hakijan kaikki mahdollisuudet hankkia toimeentuloa. Tällainen on myös avioliitossa aviopuolison kyky osallistua tukea tarvitsevan puolisonsa elatukseen. Avioliitto siis estää toimeentulotuen saamisen, jos toinen puoliso kykenee tuloillaan turvaamaan myös puolisonsa elatuksen. Jos henkilö ei kykene turvaamaan puolisonsa toimeentuloa, voidaan toimeentulotukea myöntää perheelle, jos tuen hakijalla ei ole muuta mahdollisuutta turvata toimeentuloaan.

Mikäli puolisot ovat muuttaneet erilleen esimerkiksi avioeron harkinta-ajan vuoksi, mutta ovat edelleen virallisesti naimisissa, he ovat edelleen elatusvelvollisia toisiinsa nähden. Aviopuolisoiden elatusvelvollisuus katkeaa lähtökohtaisesti avioeron myöntämisessä. Toimeentulotuen myöntäminen voi siten ainakin lähtökohtaisesti estyä myös tällaisessa tilanteessa, jossa puolisot asuvat jo erillään, mutta ovat virallisesti edelleen avioliitossa.

Avioliitto voi siis vaikuttaa toimeentulotukea hakevan mahdollisuuteen saada toimeentulotukea, koska puolisot ovat elatusvelvollisia toisiinsa nähden. Elatus kattaa puolisoiden yhteisten sekä kummankin puolison henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämisen. Puolisoiden tulee kykynsä mukaan osallistua toistensa elatukseen. Avioliitto ei kuitenkaan suoraan luonnollisesti estä toimeentulotuen saamista, mutta sen myöntämisessä perheelle otetaan huomioon molempien puolisoiden tulot ja varallisuus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]