Minilex - Lakipuhelin

Avioliiton mitätöinti Suomessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa avioliittoa ei ole mahdollista varsinaisesti mitätöidä. Mitätöinnin sijasta Suomessa voidaan tuomita avioero ilman harkinta-aikaa. Tavallisesti avioeroa edeltää kuuden kuukauden harkinta-aika, joka näissä erityistapauksissa kuitenkin sivuutetaan.

Avioeron tuomitseminen ilman harkinta-aikaa tulee kysymykseen esimerkiksi silloin, jos avioliitto on solmittu, vaikka on olemassa avioliittolaissa tarkoitettu avioliiton este. Puolisot on tuomittava avioeroon ilman harkinta-aikaa ensinnäkin, jos he ovat toisilleen sukua suoraan takenevassa tai etenevässä polvessa, sisaruksia tai puolisisaruksia. Tällöin virallisen syyttäjän on ajettava kannetta puolisoiden tuomitsemisesta avioeroon. Jos joku on siis mennyt naimisiin vanhempansa, lapsensa tai sisaruksensa kanssa, ero tuomitaan ilman kuuden kuukauden harkinta-aikaa.

Avioero tuomitaan ilman harkinta-aikaa myös silloin, jos toinen osapuolista on ollut naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa puolisoiden mennessä naimisiin eikä aikaisempi avioliitto tai rekisteröity parisuhde ole vielä purkautunut. Myös molemmilla aikaisemman avioliiton osapuolilla on tässä tilanteessa oikeus saada avioero ilman harkinta-aikaa.

Puolisoilla on mahdollisuus saada avioero ilman harkinta-aikaa myös, jos he ovat asuneet erillään viimeiset kaksi vuotta ilman keskeytystä. Tällöin puolisoilla on oikeus saada avioero ilman harkinta-aikaa, vaikka avioliitolle ei ole ollut avioestettä. 

Avioliittoa ei siis virallisesti voida mitätöidä Suomessa, mutta avioero ilman harkinta-aikaa vastaa käytännössä avioliiton mitätöintiä.

Vinkit

-Avioero tuomitaan ilman harkinta-aikaa, jos avioliitolle on laissa säädetty este.

-Avioeron voi saada ilman harkinta-aikaa myös, jos puolisot ovat asuneet erillään viimeiset kaksi vuotta ilman keskeytystä.

Varoitukset

-Avioliiton mitätöinti ei ole mahdollinen Suomessa.

-Jos avioliitto solmitaan avioesteestä huolimatta, avioero tuomitaan ilman harkinta-aikaa, mikä tarkoittaa käytännössä samaa kuin avioliiton mitätöinti.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa