Minilex - Lakipuhelin

Avioliiton esteiden tutkinta netissä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennen vihkimistä täytyy selvittää, ettei avioliitolle ole esteitä. Näillä esteillä viitataan avioliittolaissa säädettyihin esteisiin. Tällainen este on esimerkiksi se, että avioliittoon aikovalla on entinen avioliitto tai rekisteröity parisuhde voimassa. Avioliiton esteiden tutkinnan voi tehdä myös netissä.

Avioliittoon aikova voi tehdä pyynnön avioliiton esteiden tutkinnasta netissä sähköistä verkkolomaketta käyttäen. Jos avioliiton esteet tutkii Digi- ja väestötietovirasto, tutkintapyyntö tehdään täyttämällä sähköinen verkkolomake. Sähköisen verkkolomakkeen täyttäminen edellyttää tunnistautumista, jonka voi tehdä esimerkiksi pankkitunnuksilla. Verkkolomakkeen pääsee täyttämään Digi- ja väestötietovirasto nettisivujen kautta.  

Avioliiton esteiden tutkinnan voi tehdä myös evankelis-luterilaisen kirkon tai ortodoksisen kirkkokunnan seurakunta, jos ainakin toinen kihlakumppaneista on kyseisen seurakunnan jäsen. Kun tutkintapyyntö tehdään evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnalle, se on myös mahdollista tehdä netissä. Tällöin pyyntö tehdään asiointipalvelun välityksellä, jonka käyttö edellyttää tunnistautumista. Linkki asiointipalveluun löytyy evankelis-luterilaisen kirkon nettisivuilta "Perhejuhlat"-välilehdeltä. Tämän jälkeen tulee valita "Häät"-kategoria ja sieltä "Avioliiton esteet ja esteettömyystodistus"-alakategoria.

Netissä tehtävä tutkintapyyntö voidaan tehdä mihin vuorokauden aikaan tahansa. Avioliiton esteiden tutkintaa koskevaa pyyntöä ei kuitenkaan ole pakko tehdä netissä. Pyynnön voi vaihtoehtoisesti tehdä paikanpäällä Digi- ja väestötietovirastossa tai seurakunnassa taikka täyttämällä tutkintapyyntölomake kotona ja postittamalla se. 

Vinkit

-Avioliiton esteiden tutkintaa koskevan pyynnön voi tehdä Internetin välityksellä.

-Netissä tehtävän tutkintapyynnön voi tehdä mihin aikaan tahansa.

Varoitukset

-Netissä tehtävää tutkintapyyntöä ei voi tehdä ilman pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai muuta hyväksyttävää tunnistautumista.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa