Minilex - Lakipuhelin

Miten avoliitto solmitaan?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitto on vähiten säännelty yhteistalouden muoto. Avoliitto tarkoittaa sitä, että kaksi henkilöä elää yhteisessä taloudessa olematta keskenään avioliitossa. Avopuolisoilla on siis yhteinen asunto ja yhteinen kotiosoite. Kahden henkilön ei voida katsoa elävän avoliitossa kuitenkaan pelkästään tällä perusteella. Lisäksi on edellytettävä, että henkilöillä on yhteinen tarkoitus elää yhteisessä taloudessa perheenä. Avoliitto on siis vakiintunut seurustelusuhde, jossa kaksi ihmistä haluaa muodostaa perheen ja muuttaa yhteen. Avoliitto perustuu siten nimenomaiseen tai hiljaiseen sopimukseen.

Avoliiton solmiminen on helppoa. Kaksi ihmistä, jotka haluavat elää avoliitossa, voivat muuttaa yhteen. Toistensa luona satunnaisesti vierailevat henkilöt eivät ole keskenään avoliitossa. Jonkinlaisena merkkinä avoliiton syntymisestä voidaan pitää sitä, että henkilöillä on ollut yhteinen talous muutaman kuukauden ajan. Jos henkilöt muuttavat yhteisesti hankkimaansa asuntoon, on tämä usein riittävä näyttö avoliiton olemassaolosta. Seurustelusuhteen muuttumista avoliitoksi ei rekisteröidä mihinkään. Siten avoliiton alkamisajankohtaa on usein vaikea yksiselitteisesti määritellä, vaan avoliittoon päädytään vaivihkaa seurustelusuhteen vakiintuessa.

Avoliitot jaetaan kahteen ryhmään: niihin, joihin sovelletaan erityistä avoliittolakia ja niihin joihin avoliittolaki ei sovellu. Avoliittolakia sovelletaan avopuolisoihin, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]