Minilex - Lakipuhelin

Avoliitto ja asunnon omistus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoliitolla tarkoitetaan sitä, että parisuhteen osapuolet muuttavat asumaan samaan asuntoon. Jos he asuvat toisen omistamassa asunnossa, ei ole katsottu, että toinen avopuolisoista olisi toisen vuokralainen. Avopuolisot tavallisesti itse päättävät siitä, miten he jakavat asumismenonsa. Avopuolison, joka ei omista asuntoa, asema saattaa olla jokseenkin heikko. Hänellä ei nimittäin ole mitään oikeuksia määrätä asunnosta.  Asunnon omistavalla avopuolisolla on esimerkiksi yksinoikeus myydä asunto. Siihen ei siis tarvita avopuolison suostumusta, kuten avioliitossa. Jos avopuolisot puolestaan omistavat asunnon yhdessä, ovat molemmat sen omistajia, eikä toinen voi yksipuolisesti määrätä asunnosta. 

Avoliiton päättyessä eroon, avopuolisoiden omaisuus erotellaan nimiperiaatteen mukaisesti. Kumpikin näin ollen pitää itsellään oman omaisuutensa, kuten asunnon. Jos asunto on yhteinen, yhteisomistussuhde puretaan. Jos avoliitto päättyy toisen kuolemaan ja asunto on kuolleen avopuolison omistuksessa, on avolesken asema heikko. Avoleskellä ei ole, toisin kuin avioliitossa, oikeutta jäädä asumaan heidän yhteiseen kotiinsa, sillä asunto kuuluu kokonaisuudessaan kuolinpesälle, eivätkä avopuolisot peri toisiaan automaattisesti. Ainoa keino turvata toistensa oikeudet, on tehdä testamentti toistensa hyväksi. Testamentilla perittävä voi melko vapaasti määrätä omaisuudestaan, tosin se ei saa loukata rintaperillisten oikeutta lakiosaan. Jos asunto on yhteisomistuksessa, on avolesken silti joissain tilanteissa pakko muuttaa pois. Asunnon myynti saattaa nimittäin olla ainoa keino jakaa perintö. Avoleskellä on mahdollista saada harkinnanvaraista avustusta kuolinpesältä, jos hänen toimeentulonsa on heikentynyt avopuolison kuoleman vuoksi ja avustus on tarpeen hänen toimeentulonsa turvaamiseksi. Avustus voi olla muun muassa käyttöoikeus asuntoon. Avustuksen mahdollisuus koskee kuitenkin vain avoliittoa, joka on kestänyt vähintään viisi vuotta tai avoliittoa, jossa avopuolisoilla on yhteinen lapsi. 

Jos avopuoliso on esimerkiksi sijoittanut omia varojaan tai muuten panostanut toisen avopuolison omistamaan asuntoon, on hänellä mahdollisuus saada panoksestaan hyvitystä avoliiton päättyessä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]