Minilex - Lakipuhelin

Avioliitto ulkomaalaisen kanssa ulkomailla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliittokäsitys on hyvin samanlainen kaikkialla maailmassa, joten ulkomailla solmittu avioliitto lähtökohtaisesti tunnustetaan Suomessa. Avioliitto, johon puolisot ovat menneet vieraassa valtiossa kyseisen valtion viranomaisen edessä, on pätevä Suomessa, jos se on pätevä siinä valtiossa, jossa avioliitto solmittiin, tai siinä valtiossa, jossa jommallakummalla puolisolla oli asuinpaikka tai jonka kansalainen hän oli avioliittoa solmittaessa. Italiassa asuvien suomalaisen ja italialaisen Sveitsissä solmima avioliitto on siis pätevä Suomessa, jos se on pätevä Sveitsin, Italian tai Suomen lain mukaan. 

Todistuksen ulkomaan viranomaisen suorittamaa avioliiton esteiden tutkintaa ja vihkimistä varten voi pyytää Digi- ja väestötietovirastosta. Jotta avioliitto voitaisiin Suomessa merkitä väestötietojärjestelmään, tulee henkilön toimittaa alkuperäinen ja asiakirjan antomaassa virallisesti laillistettu avioliittotodistus kotikuntansa Virastolle. Avioliittotodistuksesta tulee tarvittaessa antaa Digi- ja väestötietovirastolle virallinen käännös. Ulkomaisen avioliiton tunnustaminen ei kuitenkaan tarkoita, että se saisi Suomessa kaikki samat oikeusvaikutukset kuin avioliiton solmimisvaltiossa. Kun avioliitto tunnustetaan, sillä annetaan täällä ainoastaan samat oikeusvaikutukset kuin kotimaiselle avioliitolle. Avioliiton oikeusvaikutuksiin sovelletaan yleensä sen maan lakia, mihin puolisot ovat avioliiton solmimisen jälkeen asettuneet asumaan.

Joissain maissa, myös länsimaissa, avioliitto voidaan solmia eri tavalla kuin Suomessa olisi hyväksyttävää. Avioliitto, joka on solmittu vieraassa valtiossa kihlakumppanin kuoltua tai ilman, että kihlakumppani oli vihittäessä henkilökohtaisesti saapuvilla, taikka joka on tullut solmituksi vain tosiasiallisin toimenpitein ilman vihkimistä tai muuta menettelyä (common law marriage), on Suomessa pätevä ainoastaan, jos se on pätevä valtiossa jossa avioliitto solmittiin, tai siinä valtiossa, jossa jommallakummalla puolisolla oli asuinpaikka tai jonka kansalainen hän oli avioliittoa solmittaessa, ja avioliiton katsomiseen täällä päteväksi on erityistä syytä. Harkinnassa on otettava huomioon puolisoiden henkilökohtainen liittymä siihen valtioon, jossa vihkiminen toimitettiin ja puolisoiden yhteiselämän kestoaika.

Ulkoasiainministeriö voi antaa Suomen ulkomaanedustuston virkamiehelle oikeuden asemamaassaan vihkiä avioliittoon kihlakumppaneita, joista ainakin toinen on Suomen kansalainen. Opetusministeriö voi tietyin edellytyksin antaa papille oikeuden vieraassa valtiossa vihkiä avioliittoon kihlautuneita, joista ainakin toinen on Suomen kansalainen. Kun vieraan valtion viranomainen vihkii parin avioliittoon toisessa vieraassa valtiossa, on lisäksi noudatettava kyseisen maan lakia avioesteiden tutkimisesta ja avioliiton kuuluttamisesta. Avioliitto, jonka vieraan valtion diplomaattinen tai konsulivirkamies, vieraan valtion kirkollisen seurakunnan pappi taikka joku muu, jonka vieras valtio on oikeuttanut toimittamaan vihkimisiä vieraassa valtiossa, on päättänyt toisessa vieraassa valtiossa, on Suomessa pätevä, jos se on pätevä siinä valtiossa, jota vihkijä edustaa, tai siinä valtiossa, jossa jommallakummalla puolisolla oli asuinpaikka tai jonka kansalainen hän oli avioliittoa solmittaessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]