Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoitetaan kuulutuksilla?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennen käsitteellä ”kuulutusten hakeminen” tarkoitettiin nykyistä avioliiton esteiden tutkimista. Nykyään kuulutukset ja avioliiton esteiden tutkinta ovat siis kaksi täysin eri asiaa. Nykyisin kuuluttamisella tarkoitetaan sitä, että vihkiparin nimet luetaan kirkossa sunnuntain jumalanpalveluksessa yhteisen esirukouksen yhteydessä. Lisäksi joissain seurakunnissa saatetaan kuulutukset julkaista myös niiden omilla nettisivuilla tai paikallislehdessä. Aiemmin kuulutus oli pakolliseksi säädetty virallinen toimi, mutta vuonna 1988 avioliittolakia muutettiin siten, että avioliiton esteiden tutkinta korvasi kuulutusmenettelyn.

Kuulutusten lukeminen ei ole pakollista ja kihlakumppanit voivat myös kieltäytyä siitä. Moni tuleva vihkipari ja heidän läheisensä haluavat kuitenkin käydä kirkon jumalanpalveluksessa esirukoilemassa avioliiton puolesta. Kuulutusten lukematta jättämisestä taikka lukemisesta ja sen ajankohdasta sovitaan kirkkoherranviraston kanssa. Kuulutuksista voidaan sopia samalla kun tehdään pyyntö avioliiton esteiden tutkinnasta. Kuulutukset voidaan lukea silloinkin, kun paria ei vihitä kirkollisesti, jos ainakin toinen puolisoista kuuluu kirkkoon. Kuulutuksista on silloin sovittava erikseen, sillä tällöin avioliiton esteet tutkii Digi- ja väestötietovirasto.

Kuulutukset luetaan yleensä siinä kirkossa, jossa on suoritettu avioliiton esteiden tutkinta eli jommankumman kotiseurakunnassa. Voidaan myös sopia, että kuulutukset luetaan tiettynä ajankohtana ja molempien kotiseurakunnissa.

Ennen kuulutuksia juhlistettiin kuuliaisilla, mutta tämä tapa on kuitenkin joutunut unohduksiin. Kuuliaisia vietettiin sinä sunnuntaina, jolloin kuulutukset oli kirkossa kuulutettu. Kuuliaisiin ei kutsuttu väkeä erikseen, vaan paikalle tulivat ne, jotka olivat kirkosta kuulleet kuulutukset. Kuuliaiset pidettiin tyypillisesti morsiamen kotona taikka nuoren parin yhteisessä kodissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa