Minilex - Lakipuhelin

Avoliiton päättyminen eroon

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Avoliiton päättyessä eroon tilanne voi olla riskialtis. Toinen puoliso on esimerkiksi saattanut olla useamman vuoden kotona hoitaen lapsia ja tehden kotitöitä samalla, kun toinen osapuoli on käynyt ansiotyössä. Töissä käynyt osapuoli on voinut hankkia saamillaan tuloilla omaisuutta omiin nimiinsä.

Avoliitto ei luo olettamaa siitä, että avoliiton aikana hankittu omaisuus olisi yhteistä riippumatta siitä, kenen nimiin omaisuus on hankittu. Niinpä avoeron yhteydessä omaisuus jaetaan niin, että kumpikin saa itselleen omistamansa omaisuuden. Yhteinen omaisuus jaetaan osuuksien mukaisessa suhteessa niin, että kumpikin saa sen osuuden, joka hänelle kuuluu. Näin toisen puolison asema voi olla hyvinkin heikko, mikäli esimerkiksi edellä kuvatun kaltainen tilanne toteutuisi. Avoliiton purkautuessa merkitystä ei anneta sille, vaikka puolisot olisivat asuneet yhdessä vuosikymmenienkin ajan ja suhde olisi muistuttanut kaikin tavoin avioliittoa.

Puolisoilla on kuitenkin mahdollisuus varautua eroon ennakolta. Tämä tapahtuu parhaiten erilaisten sopimusten avulla, joissa puolisot voivat vapaasti sopia omaisuutensa jaosta mahdollista eroa ajatellen. Mallina voi olla esimerkiksi aviopuolisoiden suhteita säätelevä järjestelmä, jolloin omaisuus on mahdollista jakaa vastaavalla tavalla kuin avioliiton päätyttyä. Toki puolisot voivat sopia omaisuutensa jaosta eron jälkeenkin mutta tämä on usein mahdotonta tulehtuneiden välien takia.

Mikäli omaisuutta siirtyy eron yhteydessä toisen puolison omistuksesta toisen puolison nimiin, omaisuutta saanut puoliso on velvollinen maksamaan saannostaan lahja- tai varainsiirtoveroa. Avioliiton päättyessä eroon puolisoilla ei ole vastaavaa velvoitetta, joten avopuolisot ovat tässäkin suhteessa heikommassa asemassa aviopuolisoihin verrattuna.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »