Minilex - Lakipuhelin

Avioliitton solmimisesta seuraavia taloudellisia hyötyjä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitto voi vaikuttaa monella tapaa yksilön asemaan yhteiskunnassa ja hänen aviovarallisuussuhteeseensa kumppaniinsa nähden, sekä perhesuhteisiin. Avioliitosta voi seurata myös taloudellisia etuja. Yksi suurimmista avoliiton ja avioliiton eroista on, ettei avoliitossa keskinäistä elatusvelvollisuutta tai oikeutta toisen omaisuuteen ole, tosin kuin avioliitossa. Muita keskeisiä etuja ovat muun muassa on, että aviopuolisoiden yhteisenä kotina olevaa asuntoa ei omistaja saa myydä eikä lahjoittaa ilman toisen puolison suostumusta ja aviopuolisolla on oikeus saada osituksessa puolet avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöstä tasinkona, ellei puolisoilla ole avioehtoa. Näin vähemmän omistava puoliso saattaa saada hyötyä osingon myötä, kun enemmän omistava puoliso joutuu maksamaan tasinkoa. 

Puolison kuollessa leskellä on perintöoikeus, jos ensiksi kuolleelta puolisolta ei jää rintaperillistä, leskellä on myös oikeus hallita jäämistöä jakamattomana siltä osin kuin siihen kuuluu puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto ja tavanmukainen asuntoirtaimisto, vaikka puolisolta olisi rintaperillisiä jäänytkin.  Lisäksi leski voi myös olla oikeutettu lesken eläkkeeseen. 

Avioliitto voi myös helpottaa asioiden kulkua isyysasioissa. Avioliiton myötä sovelletaan isyysolettamaa ja molemmat vanhemmat tulevat automaattisesti lapsen huoltajiksi. Avioliitto voi myös vaikuttaa sukunimiin puolisoiden niin halutessa. Myös joissain tapauksissa tasingon verottomuus voi olla hyödyllistä, tasingon maksu ei ole lähtökohtaisesti verotettavaa tuloa eikä varainsiirtoverotusta tule.Tätä etua on joissain tapauksissa mahdollisesti käytetty myös hyväksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa