Minilex - Lakipuhelin

Avioliiton solmimiselle säädetyt esteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliittolaissa on säädetty avioliiton solmimiselle tietyt esteet, joiden olemassaolo tulee tutkia ennen jokaisen avioliiton solmimista. Avioliiton esteiden tutkinta on näin edellytyksenä avioliiton solmimiselle. Tietyt avioliiton esteet ovat ehdottomia, jolloin pätevän avioliiton solmiminen ei ole lainkaan mahdollista. Joissakin tapauksissa este voidaan kuitenkin kumota lupaharkinnan avulla, jolloin avioliitto voidaan solmia.

Avioliiton esteenä on alaikäisyys. Avioliittoa ei voi solmia alaikäinen eli alle kahdeksantoistavuotias. On katsottu, että henkilön tulee olla tarpeeksi kypsä päättääkseen niinkin suuresta itseään henkilökohtaisesti koskevasta asiasta.

Avioliiton esteenä on myös voimassa oleva aikaisempi avioliitto tai rekisteröity parisuhde. Suomessa ei siis ole sallittua moniavioisuus eli polygamia. Tämä on ehdoton avioliiton este, joka ei ole kumottavissa millään lupaharkinnalla.

Avioliitto ei ole myöskään sallittua suoraan takenevassa tai etenevässä polvessa olevan sukulaisen kanssa. Näin ollen kiellettyä on avioitua äidin, isän, isovanhempien, lapsen, lapsenlapsen tai muiden vastaavien takenevassa tai etenevässä polvessa olevien sukulaisten kanssa. Myös sisarusten ja puolisisarusten avioliitot ovat kiellettyjä. Tässäkin tapauksessa on kyse ehdottomista avioliiton esteistä.

Avioliitto on kielletty tädin, enon tai sedän kanssa eli avioliittoa ei saa solmia, jos toinen avioliittoon aikovista henkilöistä on toisen sisaren tai veljen jälkeläinen. Tämä ei ole kuitenkaan ehdoton kielto, vaan oikeusministeriö voi tässä tapauksessa antaa avioliiton solmimiseen poikkeusluvan, mikäli siihen on erityisiä syitä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa