Olen lastenhoitajana kaupungin palveluksessa. Saanko omalla ajallani hoitaa yksikköni (sen yksikön, mihin minulla on työsopimus) lasta, kun kyseessä ei ole kilpaileva toiminta (kilpailevan toiminnan kielto ei estä työntekijää tekemästä vapaa-aikanaan tarvittaessa toista työtä omaan lukuunsa tai niin kutsuttua sivutyötä, jos nämä vapaa-aikana suoritetut työt eivät vahingoita työnantajaa). En ole perustamassa omaa yritystä enkä kaappaamassa asiakkaita sinne, kyseessä on oma vapaa-aikani, ja aika jolloin lapsi ei kaupungin hoidossa ole (illat, viikonloput).

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

työsopimuslain 3 luvun 3 §:n mukaan työntekijä ei saa harjoittaa sellaista toimintaa, joka ilmeisesti vahingoittaa työnantajaa hyvän tavan vastaisena kilpailutekona. Pykälä on pakottavaa lainsäädäntöä, eli työehto- tai työsopimuksessa ei voi rajoittaa työntekijän oikeutta.

Työntekijä siis voi tehdä vapaa-ajallaan sellaista sivutyötä, joka ei vahingoita työnantajaa. Tässä tapauksessa lapsen hoito tapahtuisi aikana, jolloin kaupunki ei tarjoa hoitoa. Kilpailutilannetta siis ei ole. Sivutyö saattaa vahingoittaa työnantajaa myös silloin, jos se kuluttaa työntekijän energiaa niin paljon, että työntekijä ei jaksa hoitaa päätyötään kunnolla. Mutta tässä tapauksessa ei taida olla sellaista vaaraa.

Vaikuttaa siis selvältä, että suunnittelemanne sivutyö on laillista. Toki on asiallista informoida siitä työnantajaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »