Työsuhde yht 8v. 4v ensin oli 6 työntekijää, sitten menetimme ison asiakkaan ja 3v tein yksin työnantaja-oy:n, oy:n omistajan (=tj), 6 koyn ja varsinkin pomoni (eniten ajasta) kaikki tsto-tehtävät.
Vuosi sitten pomoni (tj:n poika) kielsi palkankorotuksen mutta tj lupasi.
Sen jälkeen pomo palkkasi tsto-töihin työntekijän omille nimilleen, siirsi osan töistäni hänelle ja jätti minut kaiken tiedonkulun ulkopuolelle. Vuoden aikana hänellä oli 4 eri työntekijää, viimeisimmän otti n. kk ennen mun irtisanomista tuotann.tal.syistä. Ulkoisti firmojen kirjanpidon ja kaiken laskutuksen, palkkasi myös veljensä.
4v tein n. 450h/v ylitöitä peruspalkalla, niistä olis voinut vähentää.
Muutoksista huolimatta mun työt mutta pystyykö pomo kiertämään laittoman irtisan 0ttamalla työntekijät omille nimille ?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Lain mukaan työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Tällainen voi olla esimerkiksi velvoitteiden vakava rikkominen tai laiminlyönti tai työntekoedellytysten olennainen muuttuminen, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään. Lisäksi työnantaja voi irtisanoa työsopimuksen, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Tämä ei ole kuitenkaan mahdollista, jos työntekijä voidaan sijoittaa tai kouluttaa toisiin tehtäviin. Koulutusta on järjestettävä, jos se on molempien kannalta tarkoituksenmukaista ja kohtuullista.

Tuotannollisista tai taloudellisista syistä ei voida irtisanoa, jos työnantaja on ennen irtisanomista tai sen jälkeen palkannut uuden työntekijän samankaltaisiin tehtäviin, vaikka hänen toimintaedellytyksensä eivät ole tänä aikana muuttuneet ja jos töiden uudelleenjärjestelystä ei ole aiheutunut työn tosiasiallista vähentymistä. Jos työnantaja käyttää tosiasiallisesti henkilöstöasioissa määräysvaltaa toisessa yrityksessä tai yhteisössä omistuksen, sopimuksen tai muun järjestelyn perusteella, ja hänellä ei ole tarjota työntekijälle vaihtoehtoista hänelle soveltuvaa työtä samassa työpaikassa kuin aiemmin, on hänen selvitettävä, voiko hän täyttää työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuutensa tarjoamalla työntekijälle työtä muista määräysvallassaan olevista yrityksistä tai yhteisöistä. Työntarjoamisvelvollisuutta ei siten voi kiertää palkkaamalla työntekijöitä toisen määräysvallassaan olen yhtiön tms. nimiin.

Työnantaja on työsopimuslakia rikkoessaan vahingonkorvausvelvollinen. Jos irtisanottu haluaa nostaa kanteen työsopimuksen lainvastaisesta irtisanomisesta, on se nostettava kahden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Määräaika alkaa siitä, kun irtisanomisaika on kulunut umpeen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]