Allekirjoitin kesäkuussa työsopimuksen työstä, jonka aloitusajankohdaksi merkittiin "vahvistetaan myöhemmin", sillä toiminnan aloitusajankohta oli epävarma. Marraskuussa sain heiltä tiedon, että he peruvat Suomeen tulon kokonaan. Sopimus on allekirjoitettu heidän Suomeen perustetun tytäryhtiön kanssa. Miten sopimusta tulkitaan? Tytäryhtiötä ei ole asetettu konkurssiin, vaan on edelleen olemassa. He ovat ilmaisseet, ettei minua tarvita. Kun työ ei ole alkanut syystä, että heidän koko toimintansa ei tule alkamaan Suomessa, mitätöityykö sopimus, vai onko minulla vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan esim. oikeus johonkin korvaukseen siitä, ettei kirjallisesti sovittu työ koskaan ala? Sopimuksessa on pykälä, että he voivat tarjota töitä ulkomailta, mutta tätä pykälää he eivät ilmeisesti käytä.

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Työntekijän ja työnantajan välisestä suhteesta voidaan erottaa kaksi eri vaihetta: työsopimussuhde ja työsuhde. Työsopimussuhde syntyy, kun työsopimus syntyy eli esimerkiksi työsopimuksen allekirjoittamisella. Työsuhde taas alkaa työnteon aloittamisesta. On hieman epäselvää, mitkä ovat pelkän työsopimussuhteen oikeusvaikutukset, mutta oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että työlainsäädäntö on huomioitava jo työsopimussuhteen synnyttyä. Sen vuoksi työsopimussuhteen päättämisessä on noudatettava työlainsäädäntöä. Jos toistaiseksi voimassa oleva työsopimus halutaan siis päättää ennen työnteon aloittamista, siihen tulisi olla lainmukainen irtisanomis- tai purkamisperuste. Muutoin työnantaja syyllistyy työsopimuksen perusteettomaan päättämiseen, josta syntyy korvausvelvollisuus (työsopimuslaki 12 luku 2§). Määräaikaista työsopimusta ei voida lähtökohtaisesti irtisanoa, ainoastaan purkaa.
Oikeuskäytännössä on sen sijaan nimenomaisesti todettu, ettei työsopimusta voida purkaa koeaikasäännöksien perusteella ennen työnteon aloittamista. Tällöin ei ole voitu testata työntekijän soveltuvuutta työhön, mikä on koeajan tarkoitus.
Asiassa voidaan pohtia myös, onko kyseessä työsopimuksen raukeaminen eli sopimus tuleminen mitättömäksi. Oikeuskirjallisuudessa on todettu, että työsopimus voi raueta esimerkiksi, jos työpaikka tuhoutuu ennen työsuhteen alkamista. Näin radikaalista tilanteesta ei kuitenkaan tapauksessa ole kysymys, vaan työnantajalla olisi vielä mahdollisuus tarjota työsopimuksessa tarjottua työtä, tosin ulkomailla.
Jos siis työsopimussuhteen päättämiseen ei löydy työsopimuslaissa säädettyjä päättämisperusteita, työnantajan voidaan katsoa olevan syyllinen työsopimuksen perusteettomaan päättämiseen, josta syntyy korvausvelvollisuus. Asia kannattaa kuitenkin vielä tarkistaa lakimieheltä. Ensisijaisesti kannattaa pyrkiä sovintoon työnantajan kanssa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]