Työsopimuksessani lukee 110h/3 vko. Työ on ravintola-alalla. Kahden työssäolo vuoden aikana työnantaja on pudottanut työtuntejani useaan kertaan vain minulle ilmoittamalla tai olen saanut tiedon tuntilistoista. Eikö tämä ole laitonta, koska työ ei sinänsä ole vähentynyt ainakaan niin, että se antaisi irtisanomisperusteen. Olen ollut yhteydessä työsuojeluvaltuutettuun. Työnantaja ei myönnä, että ovat tehneet mitään väärin. Työtä on ollut vähän, eikä liitto ole maksanut minulle osittaista korvausta, koska työsopimuksessani lukee 110h/3 vko! Vaadinko korvauksen kaikista työsopimuksessa sovituista tunneista vai mennäänkö oikeuteen? Tunnen tulleeni pahasti huijatuksi.

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Työoikeudessa yleisesti noudatettavan periaatteen mukaan työnantaja voi yksipuolisesti muuttaa työsopimusta vain, jos siihen on erityisen painava syy, ja silloinkin irtisanomisaikaa noudattaen. Työn tulee olla vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Työnantaja voi lyhentää työsopimuslain 7 luvun 11 §:n nojalla säännöllistä työaikaa "irtisanomisaikaa noudattaen", siis eräänlaista ilmoitusmenettelyä noudattaen. Työnantaja irtisanoo työsuhteen lakkaamaan ja esittää työntekijälle tarjouksen työsopimuksen uusista ehdoista. Työntekijän harkittavaksi jää, jatkaako hän sopimussuhdetta muutetuin ehdoin vai hyväksyykö oikeussuhteen päättymisen irtisanomisajan kuluttua. Tätä ennen työnantajan on luonnollisesti täytettävä TSL 9:3:ssä säädetyt velvollisuutensa selvittää mahdollisuudet sijoittaa työntekijä toisiin tehtäviin tai kouluttaa hänet muuhun tehtävään samoin kuin mahdolliset muut, esimerkiksi yhteistoimintalakiin perustuvat yhteistoimintavelvoitteensa.

Tapauksessa on merkityksellistä, onko työnantaja täyttänyt edellä kuvatulle menettelylle oikeuskäytännössä asetetut vaatimukset. Tapauksen yksityiskohtia tuntematta on hankalaa sanoa, onko työnantaja toiminut lainmukaisesti, eli millä tavoin työnantaja tarkalleen on ilmoittanut sopimusmuutoksista, onko irtisanomisaikaa noudatettu ja onko työ vähentynyt niin olennaisesti, että työnantajan menettelyä on pidettävä lainmukaisena. Tämä olisi kannattavaa selvittää ensin. Jos sopimusehtoja ei ole muutettu pätevästi, työnantaja on syyllistynyt sopimusrikkomukseen. Suosittelen kysymään tarkemmin lakipuhelimemme kautta oikeuskäytäntöä tuntevalta asiantuntijalta, onko työnantajan katsottava menetelleen laillisesti.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]