Minilex - Lakipuhelin

4 määräaikaista sopimusta joista ensimmäinen oppisopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Olen ollut saman työnantajan kirjoilla rapiat 2 vuotta, 4 eri määräaikaista sopimusta joista ensimmäinen oli oppisopimuskoulutus josta luvattiin vakituinen työpaikka. Viimeisin sopimukseni on voimassa vielä 2 kuukautta ja työsuhdettani ei enään jatketa, meneekö tämä nyt ihan oikein? Työni olen hoitanut aina ja turhia poissa-oloja ei ole yhtään

1 vastaus


Minilex

135 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Määräaikainen sopimus voidaan tehdä, jos perusteltu syy on olemassa työsuhteen määräaikaisuudelle. Määräaikaiselle sopimukselle on perusteltu syy silloin, kun määräaikaisuus on yritystaloudellisesti perusteltavissa sijaisuuden, harjoittelun, työn luonteen tai muun näihin verrattavan syyn takia. Myös se, että työntekijä ei täytä muodollisia pätevyysvaatimuksia, on katsottu vakiintuneesti perusteeksi määräaikaiselle työsopimukselle.

perusteltua syytä ei edellytetä kuitenkaan kaikissa tilanteissa. Näin on silloin, kun määräaikainen työsopimus tehdään pitkäaikaistyöttömän kanssa, joka on ollut työttömänä työnhakijana yhtäjaksoisesti edelliset 12 kuukautta.

Määräaikaisen työsopimuksen tekemiseltä toistuvasti edellytetään, että työvoimatarve ei ole pysyvää. Jos työsopimuksia solmitaan useita peräkkäin, ne voivat olla ongelmallisia sen takia, että ne voivat johtua pysyvästä työvoiman tarpeesta. Toistuvien määräaikaisten työsopimusten käyttö ei ole sallittua, kun työsopimusten lukumäärä tai yhteenlaskettu kesto taikka niiden kokonaisuus osoittaa työvoimatarpeen pysyväksi. Siitä, kuinka monta peräkkäistä määräaikaista työsopimusta työnantaja voi tehdä, ei ole olemassa yksiselitteistä sääntöä, vaan tilanteita arvioidaan erikseen eri tilanteissa.

Tällaisessa tilanteessa, missä on kuitenkin luvattu vakituinen työpaikka, eli jatkuva työsuhde, työsopimus olisi pitänyt kerrottujen seikkojen perusteella tehdä oppisopimuskoulutuksen jälkeen toistaiseksi voimassaolevana, ellei muuta perusteltua syytä myöhemmille määräaikaisille työsopimuksille ollut. Tämä johtuu myös siitä, että kerrotun perusteella kyseessä on ollut pysyvä työvoimatarve.

Tilanteessa, jossa työsopimuksen katsotaan olevan toistaiseksi voimassa, sen päättymisellä ei ole määräaikaa, mutta se voidaan irtisanoa. Irtisanomiseen työnantaja tarvitsee kuitenkin asiallisen ja painavan syyn.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]