Hei,

Onko työsopimuslaissa sellainen kohta pätevä, jossa kielletään työskentelemästä yrityksen asiakkaille tietyn ajan (esim. 3 kk) työsopimuksen päättymisen jälkeen? Jos on niin mikä on tässä maksimi aikaraja? Esimerkiksi IT-alan yrityksissä, jossa tehdään projekteja eri asiakkaille.

1 vastaus


756 vastausta

Työsuhdelaissa säädetään kilpailukieltosopimuksesta. Kilpailukieltosopimus tarkoittaa sopimusta, joka laaditaan työnantajan ja työntekijän kesken ja jonka merkityksenä on rajoittaa työntekijän siirtymistä kilpailevalle yritykselle tai aloittaa omaan lukuunsa ammatinharjoittamista tai yritystoimintaa kilpailevana toimintana työsuhteen loppumisen jälkeen. Kilpailukieltosopimuksen pääasialliseksi tarkoitukseksi on tulkittavissa se, ettei työntekijän toteuttama uusi, kilpaileva toiminta hyödyntäisi aikaisempaa työpaikkaa ja sen antamia valmiuksia tai tietoja kilpailuetunaan.

Vaikka kilpailukieltosopimusten laatiminen on nykypäivänä kohtuullisen yleistä erityisesti asiantuntijatehtävissä, on kilpailukieltosopimuksen asettamiselle silti oltava aina merkittävä syy. Perustava syy kilpailukieltosopimuksen tekemiselle voi olla esimerkiksi se, että työnantajan teettämä työ tai tehtävät ovat luonteeltaan sellaisia, että ne vaativat erityistä suojaa. Tällöin puhutaan liike- ja ammattisalaisuuksista, joiden kohdalla on erittäin tärkeää, etteivät tiedot joudu muiden kuin asianosaisten käsiin. Kuitenkaan kilpailukieltosopimus ei ole aina tämäntyypisissäkään tilanteissa aiheellinen; tuleekin punnita, onko tiedon suojaa mahdollista rajata riittäväksi esimerkiksi salassapitosopimuksilla vai onko tarve nimenomaisesti kilpailukieltosopimukselle. Kilpailukieltosopimus saattaa tulla kyseeseen esimerkiksi tutkimustehtävissä tai muuten erityisissä asiantuntijatehtävissä työskentelevän työntekijän kohdalla, mutta suoritustason tehtävien parissa työskentelevän työntekijän ei yleensä katsota olevan perustellusti kilpailukieltosopimuksen tarpeessa.

Kilpailukiellon enimmäispituus saa työsuhdelain nojalla olla maksimissaan kuusi kuukautta, mutta kilpailukielto ei tule kuitenkaan noudatettavaksi niissä tapauksissa, joissa työsuhde lakkaa työnantajasta johtuvasta syystä. Kilpailukieltosopimus on siis työsuhteen alussa tai sen aikana laadittava sopimus ja mikäli tällaista sopimusta ei ole tehty, ei kilpailevan toiminnan harjoittaminen ole kiellettyä.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]