Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
31 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Tasa-arvolaki Suomessa ei rajoita työnantajan oikeutta valita tehtävään parhaaksi katsomansa henkilö. Työnantajalla on kuitenkin velvollisuus tehdä valinta objektiivisin ja syrjimättömin perustein. Lain tarkoituksena on estää työnhakijan syrjäyttäminen perusteettomasti esimerkiksi sukupuolen perusteella.
Kun työnhakijoina on sekä naisia että miehiä, työnantajan on tehtävä ansiovertailu, jossa painotetaan hakijoiden koulutusta, työkokemusta ja muita tehtävän kannalta olennaisia ansioita. Valinnassa tulisi perustua työnantajan etukäteen vahvistamiin valintaperusteisiin, ja valinta ei saa perustua sukupuoleen, ellei siihen ole työn tai tehtävän laadusta johtuva painava ja hyväksyttävä syy.
Jos epäilet, että valintaprosessissa on tapahtunut sukupuoliperusteista syrjintää, voit pyytää työnantajalta kirjalliset perustelut ja ansiovertailun. Työnantajan tulee pystyä osoittamaan, että valinnassa on ollut hyväksyttävä syy, mikäli ansioituneinta hakijaa ei ole valittu.
Jos syrjintäepäily jää voimaan, voit tehdä asiasta valituksen tasa-arvovaltuutetulle. Tasa-arvovaltuutettu voi tutkia asiaa ja selvittää, onko tapauksessasi syntynyt syrjintäolettama. Syrjintäolettama syntyy, jos on perusteltua syytä epäillä, että sinut on syrjäytetty epäasiallisista syistä.
Mikäli tasa-arvovaltuutettu katsoo, että syrjintäolettama on syntynyt, työnantajalla on velvollisuus osoittaa, että valintapäätös perustui hyväksyttäviin syihin, eikä syrjintään.
Jos syrjintä todetaan, sinulla on oikeus vaatia hyvitystä työnantajalta käräjäoikeudessa. Hyvitystä voi vaatia riippumatta siitä, onko syrjiväksi epäillystä päätöksestä muutoin valitettu. Hyvitys voi olla merkittävä keino saada korvaus koetusta syrjinnästä.
Toimenpidesuositukset:
- Pyydä ansiovertailu ja kirjalliset perustelut: Voit pyytää työnantajalta asiakirjat, joista käy ilmi, miksi sinua ei valittu tehtävään ja miten ansiovertailu on tehty.
- Ota yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun: Jos sinulla on syytä epäillä syrjintää, voit pyytää tasa-arvovaltuutettua tutkimaan asiaa. Tasa-arvovaltuutetun neuvot ja selvitykset ovat maksuttomia.
- Harkitse hyvityksen vaatimista: Mikäli asia ei ratkea työnantajan kanssa keskustelemalla, voit harkita hyvityksen vaatimista oikeusteitse. Tämä edellyttää kuitenkin näyttöä siitä, että sinut on syrjäytetty syrjivin perustein.
- Ota yhteyttä luottamusmieheen tai lakimieheen: Jos kuulut ammattiliittoon, luottamusmies voi auttaa sinua selvittämään oikeutesi ja neuvomaan jatkotoimissa. Jos tarvitset oikeudellista neuvontaa, voit myös ottaa yhteyttä lakimieheen.
Tässä tilanteessa on tärkeää toimia nopeasti ja käyttää kaikki saatavilla olevat oikeussuojakeinot varmistaaksesi, että saat oikeudenmukaisen kohtelun.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.