Minulla on vuonna 2004 tehdyssä työsopimuksessa lause_: "Työaika on 37 tuntia viikossa." Talon omassa toimisto-oppaassa sanoataan, että lounastunti kuuluu työaikaan. Aikoinaan tullessani asia on käyty suullisest läpi silloisen esimehen kanssa. Nyt jo kahteen otteeseen uusi esimies on kyseenalaistanut tämän ajatuksella, että lounas ei kuulu työaikaan. Miltä näyttää lakimiehestä?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Lounastunnin kuuluminen työaikaan riippuu ensinnäkin työsuhteessa noudatettavasta työaikamuodosta. Työsuhteessa noudatettava työaikamuoto on luultavasti määritetty työsopimuksessanne. Esimerkiksi noudatettaessa "jaksotyöaikaa" työntekijällä on oikeus ruokailla työajalla. Sen sijaan, jos työaikamuodoksi on määritetty ”yleistyöaika”, on työntekijän pääsääntöisesti ruokailtava omalla ajallaan, joka ei ole luettavissa työaikaan. Jos taas työaikamuotoa ei ole mainittu tai määritetty työsopimuksessa lainkaan, noudatetaan tällöin yleensä edellä mainittua yleistyöaikaa.

Toinen vaihtoehto on, että pitkän työsuhteen jatkuessa ruokailukäytäntö on vakiintunut osaksi työsopimusta. Tämä voi tapahtua, vaikkei ruokailutavasta ole erikseen sovittu, mutta pitkään jatkunut käytäntö määrittää, että saman menettelyn tulee jatkua myös tulevaisuudessa. Tätä näkökantaa puoltaa yli 10 vuotta jatkunut työsuhteenne sekä toimisto-oppaan ohje lounastaukojen pitämisestä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]