Hei, alle 18-v (17v) nuori oli 2kk kesätyössä tehdasolosuhteissa, jossa oli tarkka ihan asiallinen työsopimus. Siinä ei kuitenkaan käsitelty sairaustapauksia erikseen eikä mahdollista sairausajan palkkaa tai sen pidätystä. Nuoren sairastuessa ei seurannut erityisiä toimintaohjeita työnantajalta ja kyseessä oli sairaus, joka ei tarvinnut lääkärin hoitoa. Nuori joutui kolme päivää olemaan pois töistä sairauden vuoksi. Viimeisessä palkanmaksussa näiden päivien palkka vähennettiin lopputilissä. En ole oikein mistään saanut tarkuutta, että miten ja millä tulkintakehyksellä tätä asiaa voisi lähestyä, että onko kyseessä ihan normaali/validi/normin mukainen toimintatapa. Lähinnä periaatetta siis haen, että onko tämä jonkun tulkintavariaation piirin mahtuva tapa työnantajalta.

1 vastaus


Minilex

64 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos kysymyksestä. Alaikäistä työntekijää koskevaa sairauspoissaoloa varten ei ole erityistä sääntelyä, vaan alaikäisen työntekijän kohdalla toimitaan kuten muidenkin työntekijöiden kohdalla yleisesti.

Työsopimuslain mukaan työkyvyttömänä olevalla työntekijällä on oikeus sairausajan palkkaan, jos hänen työskentelynsä on estynyt sairauden tai tapaturman vuoksi. Jos työsuhde on jatkunut vähintään kuukauden, työntekijällä on oikeus saada esteen ajalta täysi palkkansa sairastumispäivää seuranneen yhdeksännen arkipäivän loppuun. Alle kuukauden kestäneissä työsuhteissa työntekijällä on oikeus saada 50 % sairausajan palkastaan. Lain mukaan sairausajan palkkaa maksetaan sairastumispäivältä, jos se olisi ollut työntekijän työpäivä, ja sitä seuraaviin yhdeksään arkipäivään sisältyviltä työpäiviltä. Arkipäiviin ei lasketa mukaan pyhäpäiviä. Useissa työehtosopimuksissa on sovittu kymmentä päivää pidemmistä sairausajan palkoista. Tällöin työnantajan on maksettava palkkaa sairastuneelle työntekijälle pidempään kuin kymmenen päivää. Joissakin työehtosopimuksissa aika voi olla jopa kolme kuukautta. Tämä on tarkistettava erikseen tapauksessa sovellettavasta työehtosopimuksesta.

Kannattaa huomioida, että työntekijä ei ole oikeutettu työnantajan maksamaan sairausajan palkkaan, jos hän on itse aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallisesti tai törkeän huolimattomuuden seurauksena. Sairausajan palkan maksamisen edellytyksenä on, että poissaolo johtuu sairauden tai tapaturman aiheuttamasta työkyvyttömyydestä, jota ei ole aiheutettu tahallisella menettelyllä tai törkeällä huolimattomuudella, ja sairauspoissaolon peruste on osoitettu luotettavalla selvityksellä, siitä on ilmoitettu asianmukaisella tavalla, ja sairaudesta aiheutunut työkyvyttömyys kuuluu työsopimuksen mukaisiin tehtäviin. Kannattaa tarkistaa, että nämä edellytykset täyttyvät. Yleisenä periaatteena voisi kuitenkin sanoa olevan 10 päivän sairausajan palkka tavanomaisissa sairastumisissa, jossa työntekijä on kyvytön sairauden takia suorittamaan työtehtäviään, ja on ilmoittanut tästä asianmukaisesti työnantajalleen.

Työnantajan toiminnasta voi tässä tapauksessa mainita sen, että riippumatta, onko työsuhteessa käytössä omailmoituspoissaoloja vai vaaditaanko sairauspoissaoloon aina lääkärintodistusta, olisi toimintatavoista täytynyt kommunikoida työntekijälle. Omailmoitus on nimensä mukaisesti ilmoitus, ei poissaololuvan pyyntö. Työntekijän on kuitenkin kerrottava työkyvyttömyyden syy, jotta esihenkilö voi arvioida poissaolon palkallisuuden. Työnantaja voi vaatia omailmoituksen ohella lääkärintodistusta vain, jos siitä on etukäteen keskusteltu työntekijän kanssa esimerkiksi varhaisen välittämisen tai terveysneuvottelujen yhteydessä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]